Vinden stilnet for Blaaster

Det er trolig eneste norske selskap som produserer vindturbiner for kommersiellt bruk. Nå er det konkurs.

Blaaster har utviklet vindmøllen som ble installert på Valsneset i 2012. Driften av vindmølla fortsetter i eget selskap etter konkursen i morselskapet Blaaster Wind Technologies. 

Saken oppdateres.

- Det er ikke noe i veien med støtteordningene. Men det hjelper ikke med politiske måsettinger om satsing på vindkraft dersom private kapitalen ikke er tilgjengelig. Det er stort sett olje og gass som stikker av med de store pengene ennå, sier Torolf Pettersen, daglig leder og eier i Blaaster Wind Technologies, til adressa.no.

Begjærte oppbud

Med 30 millioner i gjeld selskapet ikke klarer betjene, begjærte Blaaster Wind Technologies begjærte oppbud forrige uke. Det Trondheims-baserte selskapet har utviklet en egen vindturbin, men har hatt slitt i en bratt økonomisk motbakke siden 2012.

- Vi tar jul med et begredelig budskap. Vi har i ett og et havlt år prøvd å få inn penger til dette, men har ikke lykkes, sier Pettersen.

38 mill. i statlig støtte

Selskapet fikk 38 millioner i statlig støtte og produserte en turbinprototyp i 2012. Men ytterligere støtte fra Innvovasjon Norge var ikke aktuelt så lenge selskapet ikke hadde nok egenkapital. Det fikk de ikke tak i, verken i Norge eller i utlandet.

- Vi har et glitrende utgangspunkt for et norsk produkt med tilhørende industri, gjerne for bruk i Norge. Det er den store saken, og det er dét som nå har fått et alvorlig tilbakeslag, sier Pettersen til NRK.

Eget selskap for turbinen

Vindturbinen, prototypen 3MW Blaaster DL101, som ble bygget i 2012 og satt opp på Valneset i Bjugn, produserer kraft til spottmarkedet gjennom en avtale med Trønderenergi Kraft.

Blaaster Valneset AS har vært datterselskap av Blaaster Wind Technologies og fortsetter som eget selskap etter konkursen i morselskapet.

Torolf Pettersen mener det ikke er noe i veien med nåværende støtteordninger. Men den private kapitalen følger ikke etter. 

Torolf Pettersen mener det ikke er noe i veien med nåværende støtteordninger. Men den private kapitalen følger ikke etter. 

På forsiden nå