Trondheims-selskap fikk ni grønne konsesjoner

Norway Royal Salmon ser for seg 40 prosent vekst.

Norway Royal Salmon er tildelt ni nye oppdrettskonsesjoner i Nord-Norge, som koster ti millioner kroner hver. 

Saken oppdateres.

Det Trondheims-baserte selskapet Norway Royal Salmon (NRS) er tildelt ni nye oppdrettskonsesjoner i Nord-Norge, fem i Finnmark og fire i Troms. Konsesjonene koster ti millioner kroner hver.

- Det gir en unik mulighet for selskapet til å vokse 40 prosent på de nye konsesjonene. For konsernet er det en merkedag når det gjelder videre vekst og utvikling, sier konsernsjef Charles Høstlund i NRS.

Han forteller at tildelingen fører til at de øker produksjonen fra neste høst, og at de i 2017 vil kunne høste av den.

LES OGSÅ: Store mengder rømt laks i norske elver

- Må redusere lus

I 2013 ble det lyst ut 45 konsesjoner, og prosessen ble delt i tre ulike grupper. Gruppe A, hvor NRS nå er tildelt ni konsesjoner, gjelder grønne konsesjoner i Troms og Finnmark. Søkerne har forpliktet seg til å ta i bruk teknologiske eller driftsmessige løsninger som reduserer miljøutfordringene sammenlignet med de som er kommersielt i bruk i dag, når det gjelder rømning og lus.

- Målet er å få en mer bærekraftig utvikling av lakseproduksjonen. Det skal redusere effekten av eventuelle rømninger på villfisk og redusere mengden lakselus, sier Høstlund.

LES PÅ PLUSS: Fiskerne slipper ut halvparten av laksen

Luseskjørt og rognkjeks

For å redusere antallet lus på oppdrettsfisken tar NRS i bruk luseskjørt, som monteres rundt merdene. Skjørtet skal hindre lusa å komme inn til fisken. I tillegg skal NRS sette ut fisken rognkjeks, som beiter på lusa. For å redusere innblandingen av oppdrettslaks på villaksstammene, skal NRS bruke steril laks i produksjonen hvor de har grønne konsesjoner.

- Men er ikke en produksjonsøkning på 40 prosent, om den er grønn eller ikke, en økt belastning på miljøet?

- Bak enhver økning i oppdrettsnæringen må det ligge bærekraftskriterier. Disse konsesjonene skal være med på å utvikle næringen i mer bærekraftig retning, men det er alltid noen som er negative til vekst, sier Høstlund.

LES PÅ PLUSS: Oppdaget ukjent laksevandring

35 konsesjoner

Tidligere har Fiskeridirektoratet gitt datterselskapet NRS Feøy en av femten nye grønne konsesjonene i gruppe B. I denne gruppen var det høyeste bud som gjaldt, etter en prekvalifisering. NRS bød 56 millioner for sin konsesjon.

Konsernet har etter de siste tildelingene 35 konsesjoner. I tillegg er Wilsgård Fiskeoppdrett, som NRS eier 37,5 prosent av, tildelt to nye grønne konsesjoner i gruppe A

NRS-konsernet hadde kraftig vekst i fjor, og omsatte for vel 2,7 milliarder kroner, og fikk et overskudd før skatt på 396 millioner.

På forsiden nå