Hjelm som «tenker»

Tore Christian B. Storholmen ved Sintef har utviklet en vernehjelm som «tenker selv». Hjelmen er myk og behagelig å ha på, men blir knallhard straks den utsettes for støt.

Saken oppdateres.

Storholmen jobber på avdelingen Smart Wear i Sintef Helse.

Ideen til hjelmen fikk han av broren som jobber i byggebransjen i Levanger. Under sivilingeniørstudiet ved NTNU utviklet han den første versjonen av hjelmen som siden fikk navnet Proactive.

- Vernehjelmene har ikke forandret seg stort de siste 30 årene. Jeg visste at mange i bygge- og anleggsbransjen ikke liker hjelmene sine. Sjansene for at man bruker påbudt sikkerhetsutstyr er større hvis det oppleves som komfortabelt. Jeg ville lage en hjelm som er sikrere enn dagens, behageligere å ha på og med et design som brukerne setter pris på, sier Tore Christian Bjørsvik Storholmen.

Nylig fikk han pris av Norges Designråd for hjelmen sin.

Tett i pappen

I designet tok Storholmen utgangspunkt i capsen.

- Jeg har merket meg at dette er et populært hodeplagg i bygge- og anleggsbransjen, sier Storholmen.

Hjelmen har gjennomsiktige felter på sidene som viser det spesielle støtdempende materialet som kalles d3o. Ved naturlige, rolige bevegelser er materialet mykt og fleksibelt, men det skifter øyeblikkelig egenskaper og blir hardt og støtabsorberende hvis det utsettes for brå bevegelser eller støt.

Materialet er utviklet at et britisk firma og er prøvd i alpinsport og det finnes også leggbeskyttere for fotballspillere.

Uten en tråd

Men det er mer enn innerhjelmen som er smart. Øreklokkene og hempen som brukes for å lade instrumenter i hjelmen, er laget av tekstiler som kan lede strøm og sende signaler. På den måten kan man ha kommunikasjonssystemer i hjelmen uten ledninger som hekter seg fast.

Hjelmen kan utstyres med radio, intercom, gassmåler, eller hva brukeren ellers måtte ha behov for.

Og hvis Bjarne på bygget får telefon fra junior som skal ha skyss til fotballtrening, kan han prate i mobiltelefon uten å ta av seg hansker og hjelm. Trykkfølsomme tekstiler og blåtann sørger for forbindelsen.

Storholmen jobber i avdelingen Arbeidsfysiologi ved Sintef Helse. Han arbeider blant annet med smarte klær (SmartWear), en av seks konsernsatsinger i Sintef. Målet er å utvikle klær med innebygde instrumenter (sensorer og kommunikasjonsutstyr) og klær i materialer som kan endre egenskaper i forhold til miljøet rundt eller i forhold til kroppen som er inne i klærne.

Hjelmen ble utviklet mens Storholmen var student, og han jobber med å få kommersialisert produktet.

– Og så skal du bli rik?

– Gjerne det, sier Tore Christian Bjørsvik Storholmen.

På forsiden nå