I løpet av fjoråret ble leiemarkedet i Trondheim betydelig bedre for dem som er på jakt etter å leie bolig.

Statistikk Adresseavisen har innhentet fra nettstedene Hybel.no og Finn.no, viser at antallet utleieboliger på markedet økte markant i siste halvdel av 2014, noe som har ført til at enkelte leietakere har vasset i tilbud.

I tillegg viser tall fra Utleieplassen at leieprisene flatet ut, mens boligene Utleiemegleren formidler har hatt en svak prisnedgang.

Are Oust, boligekspert og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen i Trondheim, mener imidlertid utviklingen ikke vil påvirke det øvrige boligmarkedet markant.

- Vi har hatt en trend som har gått i denne retningen i leiemarkdet over et par år. Det var ikke like brennhett ved studiestart i fjor høst som i 2013. Og 2013 var ikke like hett som 2011 og 2012 igjen. Det skyldes blant annet at Studentsamskipnaden i Trondheim har vært flink til å fylle på med nye hybler. Men vi skal ikke overdrive hvor mye dette har å si for boligprisene generelt. I boligmarkedet er det andre ting som er viktigere enn leiemarkedet, kanskje mest fundamentalt at det ikke bygges nok vanlige boliger, sier Oust.

Kan bli færre kollektiver

- Men er det ikke slik at enkelte heller vil velge å leie fremfor å kjøpe egen bolig, når det har leieprisene har gått ned?

- Jeg vil heller si at det har blitt mer stabile leiepriser i leiemarkedet i Trondheim. Kanskje usentrale objekter i dårligere stand vil være vanskelig å leie ut, men dette overføres ikke direkte til boligprisene. Kommer vi imidlertid til august og ser et fall på ti prosent i leieprisene, da kan det være mer interessant å se etter utslag på boligmarkedet forøvrig, sier Oust.

Han mener den økte utbyggingen av studentboliger, spesielt i 2013, har vært med på å skape endringene man nå ser i leiemarkedet.

- Det er også planlagt store utbygginger de kommende årene, både i regi av Studentsamskipnaden og i privat regi. Denne byggingen vil imidlertid slå mye sterkere ut i leieprisene, enn i boligmarkedet forøvrig. Det vi kan se, er at boliger som i dag er bygget om til hybler og kollektiver, kan bli konvertert tilbake til vanlige leiligheter. Men dette er en tregere prosess enn byggingen av studentboliger, sier Oust.

- Vanskeligere å tjene penger

Adresseavisen har tidligere dokumentert at det er planlagt 1200 nye studentboliger i Trondheim i løpet av 2015 og 2016. Selv om Oust ikke tror boligmarkedet vil merke dette med det første, tror han det kan gjøre noe med prisene og tilbudet i leiemarkedet også i tiden fremover.

- Det kan jo være at det blir vanskeligere for profesjonelle private utleiere av studentboliger å tjene penger. De har ikke den samme støtten som samskipnadene har. I tillegg kan det bli vansker for dem som driver dårlig i leiemarkedet å få leid ut sine objekter, sier Oust.

Tror på økt etterspørsel

Generalsekretær i Huseiernes landsforbund, Petter Batta, sier at endringene i leiemarkedet ikke har gjort seg merkbart i henvendelsene foreningen får fra sine medlemmer. Han tror heller at en økt arbeidsledighet som følge av nedgangen i oljebransjen kan føre til større press i leiemarkedene flere steder i Midt-Norge.

- Mange ingeniører har blitt sagt opp i Stavanger-regionen som følge av nedgangen i oljebransjen. Større arbeidsledighet fører til større mobilitet, og en del fylkeskommuner og kommuner som har slitt med å rekruttere ingeniører til relevante stillinger, kan få disse stillingene fylt opp nå. Når folk flytter på seg, vil de ofte leie i en mellomperiode mens de finner nytt arbeid, og det kan føre til et større press på leiemarkedet, sier Batta.