Spetalen dropper rike, tjukke jegere

Milliardær Øystein Stray Spetalen (52) har solgt seg ut av giganteiendom i Namdalen.

Ikke lenger skogeier. Milliardær Øystein Stray Spetalen har tjent milliarder som investor i blant annet riggbransjen. Nå er han ikke lenger medeier i en av de største privateide eiendommene i landet. 

Saken oppdateres.

Spetalen planla å tjene penger på rike, tjukke jegere fra Oslo da ha kjøpte seg inn i Namdal Skoger, ifølge et intervju han ga til Adressa.no i 2011.

Nå har han og makkeren Glen Rødland solgt seg ut igjen, melder Trønder-Avisa. Det betyr at investorkompisen Ola Mæle igjen er eneeier på den 750 000 dekar store eiendommen.

Vant rettsfeide

Det var ekteparet Anne Ulvig og Anders Kiær som opprinnelig fikk tilslaget på eiendommen da Norske Skog la den ut for salg i 2001. Ola Mæle mente ekteparet hadde forpliktet seg til å la ham overta halvparten, og vant fram etter en årelang rettsfeide.

I 2009 overtok han sin andel for 88 millioner kroner. Året etter snudde han seg rundt og solgte halvparten av eierselskapet Namdal Skoger til Spetalen (40 prosent) og Rødland (10 prosent).

Regnskapet for 2011 viser at selskapet fikk en kapitalinnsprøyting på 27,5 millioner kroner i forbindelse med et større låneopptak. Det er ikke kjent hva Spetalen og Rødland betalte for aksjene. Mæle vil heller ikke oppgi hva han måtte gi for å kjøpe dem ut.

Tjukke, rike jegere

Spetalen hadde store ambisjoner for Namdal Bruk da han kjøpte seg inn.

–Poenget er å få tak i noen rike folk som kan bruke masse penger der oppe. Noen rike, tjukke jegere fra Oslo som kan ta med seg den styrtrike fetteren fra England og skyte noen elg, sa han i intervjuet med Adressa.no høsten 2011.

–Det er luksussegmentet dere sikter dere inn mot, altså?

–Det finnes mange tjukkaser som kan skyte noen elg. Med en kvote på 136 elg og 2000 ryper, er du garantert utbytte.

–Jakter du selv?

–Nei. Men det er bare en fordel. Da blir det flere elg å skyte for dem som kommer dit.

–Fiske da?

–Fiske er for kjedelig. Det hender jeg fisker makrell, det holder lenge, svarte Spetalen.

Noen langsiktig plan med eiendommen har han aldri hatt. Ifølge Trønder-Avisa skrev han dette i gjesteboka etter et besøk i fjellbygda Skorovatn, der Mæle har planer om å bygge opptil 1200 fritidsboliger.

"Hvis jeg ikke tjener penger på eiendommen i løpet av tre år, så selger jeg skiten".

Spetalen har ikke besvart Adressa.nos henvendelse onsdag.

På forsiden nå