Beskjeden fra britiske TRD Capital er klar: Se mot nord. De har kjøpt 90 prosent av Hurtigruten for rundt tre milliarder kroner. De ønsker høyere aktivitet i polare strøk, i tillegg til norskekysten, skriver Aftenposten.

Fra før er Hurtigruten tungt inne i reiselivet på Svalbard.

Allerede på 1800-tallet hadde de skip nordover, og bygde hotell der. Nå eier de turoperatøren Spitsbergen Travel, inkludert to hoteller og er deleier i et tredje. Deres ekspedisjonsskip «Fram» bringer turister til en rekke steder på øygruppen, og til sommeren skal veteranen «Nordstjernen» chartres inn for seilinger på Svalbard.

Selskapet har startet tankeprosessen om en milliardinvestering i et nytt explorerskip.

Stor polar interesse

- Interessen for våre tilbud i Arktis og Antarktis har økt. Her tjener vi penger som kommer resten av driften til gode, sier konsernsjef Daniel Skjeldam.

Han er denne uken i London i møter med de nye eierne, og satsingslysten er stor, også østover.

Fra Svalbard er veien kort til Frans Josefs land og Novaja Semlja, en del av russisk Arktis som har spennende historie, uvanlig natur og har til nå vært nesten lukket.

- Russiske myndigheter er interessert, og vi forbereder ekspedisjonscruise til disse stedene, samt Kvitsjøen, sier Skjeldam.

Forelesninger underveis

Konseptet er å ha faglige forelesninger om bord om lokal kultur, natur og historie. Så blir passasjerene satt i land med småbåter, og får oppleve steder det ellers er vanskelig å komme til.

I Antarktis har «Fram» stor suksess blant annet med anløp til den tidligere norske hvalfangstbasen på Deception Island, som er inne i krateret til en aktiv vulkan.

Guiding på Svalbard

På Svalbard har man guidede turer i Magdelenefjorden, der store isbreer kalver i isblått vann. Man observerer hvalross ved Moffen på nært, men lovlig hold, og kanskje får man glimt av isbjørn i Kongsfjorden.

- Turistene som velger Hurtigruten, vil se, oppleve og lære. Dette med å øke kunnskapen er et viktig mål for mange, sier Daniel Skjeldam.

I vinter har de hatt guidede turer gjennom Hammerfest i mørketiden, noe som har gitt overstrømmende gode tilbakemeldinger.

- Hva med hensyn til miljøet i det sårbare Arktis?

- Jo mer folk forstår, jo mer tar man vare på miljøet. Vi følger internasjonale og lokale regler for skipsfart og turisme. Våre gjester har i mange år deltatt i søppelplukking langs strender på Svalbard, og fått opplæring i klima, vern og dyreliv i polare strøk, sier Skjeldam.

Han viser til at Hurtigruten deltar i cruise-sammenslutningen AECO, som har laget klare retningslinjer for «bruken» av Svalbard. Samme modell blir nå brukt på Grønland, i Nord-Canada og i russisk Arktis.