I en undersøkelse TNS Gallup gjennomførte for Nordea i fjor, oppgir nesten en av fem unge mellom 18 og 29 år at de har forbruks- eller kredittkortgjeld.

Tradisjonelt har menn hatt høyere gjeld enn kvinner, men ifølge undersøkelsen er unge jenter i ferd med å ta innpå guttene.

Blant de som hadde gjeld, oppga jentene å ha mer enn 38 000 kroner utestående, mot 26 500 året før. Det er en økning på 44 prosent. Guttene oppga over 39 000 kroner i gjeld.

- Det er et veldig stort hopp for jentene og det er vanskelig å si hva det kommer av, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

- Det er ikke usannsynlig at det har sammenheng med at nettshopping. Gutter har tradisjonelt kjøpt større og dyrere ting, som sportsutstyr, bildeler og lignende. Men det er blitt mye lettere å småshoppe på nett, og det kan se ut som jentene benytter seg av det i større grad enn før, sier hun til Aftenposten.

Betyr ikke betalingsproblemer

Reitan understreker at økningen i forbruksgjelden ikke nødvendigvis betyr at de unge har betalingsproblemer. Beløpet angir ikke forfalt gjeld, bare benyttet kreditt.

- Mange vet at de bør bruke kredittkort når de handler på nett. Det har med trygghet og rettigheter å gjøre - om den du handler fra går konkurs eller det skjer noe, kan du faktisk få erstatning gjennom et kredittkortselskap. Så det kan være en god ting, så lenge man betaler regningen når den kommer, sier hun.

Men det er det ikke alle som gjør.

For aldersgruppen under 30 skyldes det over 2 milliarder kroner i forfalte regninger og inkassokrav, melder Kredittanalyseselskapet Experian. Og ferske tall fra Bisnode, en leverandør av kredittinformasjon, viser at 28 000 unge mellom 18 og 26 år har en eller flere betalingsanmerkninger.

Vil ha privatøkonomi i skolen

Fagsjef Hilde E. Johansen i Finans Norge mener behovet for kunnskap om egen økonomi er større enn noensinne, og vil ha privatøkonomi inn i læreplanen.

- Velstandsutviklingen har før til at flere unge har mer penger til disposisjon enn tidligere, og mange unge tar store beslutninger om privatøkonomi. Privatøkonomien har blitt mer komplisert, og de unge står overfor mange valg som har økonomiske konsekvenser, for eksempel knyttet til boligkjøp eller pensjon, sier hun.

I 2014 fikk 21 500 elever i ungdomsskolen undervisning i personlig økonomi av ansatte i finansnæringen gjennom samarbeidet med Ungt Entreprenørskap.

Finans Norge anslår at omtrent 4 av 10 elever i et årskull på ungdomsskolen får undervisning fra finansnæringen.

- Opplæringen gjennom skolen er for lite systematisk. Foreldrene har selvsagt et ansvar for å lære barna om økonomi, men de har ikke alltid nødvendig kunnskap, og ikke alle er like gode rollemodeller heller. Vi snakker gjerne om matte og språk som basisfag, men sånn som samfunnsutviklingen er blitt bør egen økonomistyring også være det, sier Johansen.