- I starten skal vi brygge tre varianter for butikk og én for polet, sier bryggmester Jørn Grønbech i Trondhjem Mikrobryggeri.

De første ølsortene skal etter planen være i salg før sommeren, og kommer både på flaske og fat. I dag selges ølet kun i bryggeripuben i Prinsens gate i Trondheim.

Øl fra Trondhjem Mikrobryggeri kommer nå i butikken fordi selskapet Mikrobryggeriet, som eier mikrobryggeriet i Trondheim og Oslo Mikrobryggeri, har startet Telemark Mikrobryggeri. Mikrobryggeriet eier 60 prosent, mens resterende 40 prosent er eid av private investorer.

Produksjonsutstyret

Mikrobryggeriet startet Telemark Mikrobryggeri etter å ha kjøpt et produksjonsanlegg i Skien, hvor det også tidligere er brygget øl, forteller Grønbech.

- Nå får vi mulighet til å produsere både på flaske og fat for bryggeriene i Oslo og Trondheim på anlegget. Vi og Oslo skal produsere etter våre egne oppskrifter. Ølet fra Telemark Mikrobryggeri skal lanseres i Grenlands-området, sier Grønbech.

Anlegget til Telemark Mikrobryggeri har kapasitet til at det produseres fire millioner liter øl hvert år. Men etter oppstartsperioden forventer de tre mikrobryggeriene å brygge over én million liter årlig. Da blir Mikrobryggeriet en av landets største produsenter av håndverksøl.

- Har etterlyst flasker

Grønbech forteller at de ofte får spørsmål fra kunder om ølet deres kan kjøpes andre steder enn på puben.

- Vi har lenge hatt lyst til å produsere øl på flasker, men har ikke kunnet gjøre det fordi det ikke er plass i lokalene. Mange spør hvor de får tak i ølet andre steder, og vi har hatt forespørsler fra hoteller og restauranter om å kjøpe fat. Dette er en gylden mulighet til å nå ut til et nasjonalt marked på sikt, sier Grønbech.

Han forteller at de er i samtaler med store dagligvarekjeder om å komme inn i butikkhyllene, men kan foreløpig ikke si hvilken kjede det blir. I første omgang ser de for seg å selge ølet i butikker i Trøndelag.

Heller ikke navnene på øltypene er klare ennå.

- Vi er i en prosess med navn og oppskrifter, og har begynt å brygge. Men ikke alle detaljer er klare ennå. De første batchene ble brygget i forrige uke, sier Grønbech.

- Økt interesse

Trondhjem Mikrobryggeri har solgt eget øl i Prinsens gate siden 1998. Bryggmesteren forteller at interessen har økt kraftig.

- Vi har drevet med dette i 17 år, men etter at øl kom mer på moten for fem år siden, har det skjedd mye med ølkundene. De har et helt annet kunnskapsnivå nå, og vet bedre hva de vil ha og kan mer om øl generelt. Vi har gjort mye nytt de siste tre årene, som har blitt godt mottatt, sier Grønbech.

Sammen med kona Karethe Berg driver han Trondhjem Mikrobryggeri. Hun er daglig leder for puben, som hadde en omsetning på 16,6 millioner kroner i fjor. Overskuddet før skatt var på i overkant av to millioner.

Ekteparet har også kjøpt en ti prosents eierandel i Telemark Mikrobryggeri. Foreldrene til Berg, Stig og Bente Marie Berg, eier én tredel av Mikrobryggeriet AS og Arne Nordmark 4,5 prosent, men Frithjof Boye Hungnes og Christopher Ibsøn Jerner, som driver Oslo Mikrobryggeri, eier resten av selskapet.