Mange unge ønsker å komme seg inn på boligmarkedet. Spørsmålene er flere. Meglerforetak, banker og forbrukerorganisasjoner gjennomfører jevnlig informasjonsmøter.

Nedenfor finner du 12 konkrete råd til unge boligkjøpere.

Rådene er samlet av adressa.no. De er basert på innholdet i et boligkjøperkurs som Privatmegleren og Nordea gjennomførte på Handelshøyskolen i Trondheim før påske. Senere har vi intervjuet Forbrukerrådet. Listen er ikke nødvendigvis uttømmende.

1. Ha oversikt over egne inntekter og utgifter

Å ha kontroll på egen økonomi er en sentral forutsetning for å få boliglån, understreker finansiell rådgiver Marthe Hjelmeland Røkke i Nordea.

2. Spar jevnlig - og gjerne på BSU-konto

Slik viser du banken at du har «ståpåvilje». Banken vektlegger betalingsevne og betalingsvilje.

3. Nedbetal annen gjeld

Kvitt deg med kredittkortgjeld eller lignende. Studielån er ok. Din betalingshistorikk er en viktig del av bankens undersøkelser.

4. Ha en idé om hvor og hvordan du ønsker å bo

Kanskje får du en rimeligere bolig, tilpasset dine behov, et stykke unna studiestedene og de største pressområdene. Gå på flere visninger.

5. Les alt i salgsoppgaven nøye

Det viktigste står bakerst med liten skrift. Du har ingen reell mulighet til å reklamere på for eksempel fukt dersom det allerede er opplyst i prospektet, poengterer megler Hans Christian Espenes i Privatmegleren.

6. Still kritiske spørsmål

Spør på visning, men også før. Megler kan kontaktes, gjerne på mail. Få svarene skriftlig og legg dem inn i kontrakten. Megler har informasjonsplikt, men husk: Megleren jobber for selger og vi ha høyest mulig pris.

7. Vurder privatvisning

Slik kan du få se boligen i dagslys. Ta gjerne med fagfolk, men husk: Dersom du tar med fagfolk og salget senere blir reklamert, kan dette bli brukt mot kjøper («fagpersonen burde ha oppdaget feilen»).

8. Ha finansieringen i orden

Tegn boligkjøperforsikring, råder eiendomsmeglerne. En eierskifteforsikring er i hovedsak laget for selger.

9. By lavt. Ikke gå hardt ut i budrunden

«Du kan være den eneste som byr», sier Thomas Bartholdsen, som er fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet. Kanskje får du ikke tilslaget. Men det finnes flere boliger.

10. Tenk igjennom dine langsiktige behov

Det er ikke gitt at prisene skal stige. «Vi vet at det bygges flere studentboliger, og du orker ikke bo på 22 kvadratmeter særlig lenge», sier Bartholdsen.

11. Vær obs på at leiligheten er stylet

En flott innredet leilighet kan få oppmerksomheten din bort fra negative aspekter ved boligen.

12. Legg inn konkrete forbehold i budet

- Slik unngår du å bruke alle pengene dine på en bolig som vil koste mye å reparere. For eksempel kan du legge inn forbehold om at grunnmuren ikke har skader. Målet er å sikre seg mot å kjøpe katta i sekken, sier Bartholdsen.

Finansiell rådgiver Marthe Hjelmeland Røkke i Nordea. Foto: OLE MARTIN WOLD
Megler Hans Christian Espenes i Privatmegleren. Foto: OLE MARTIN WOLD
Boligdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet. Foto: KRISTIN SVORTE