– Sør-Trøndelag har ligget fast med cirka seks prosent andel av nyetableringene i Norge de siste ti årene. Når Trondheim har 80 prosent av disse, skulle man forvente en høyere andel, sier forskningsleder Leo Grünfeldt i konsulentselskapet Menon Business Economics, som har laget undersøkelsen for DNB.

Gründere i Rogaland med Stavanger lykkes best, viser undersøkelsen. Menon har fulgt 10 000 gründere i 6500 aksjeselskaper som hadde sitt første år med aktivitet i 2003.

I Rogaland er suksessraten 30 prosent for gründerbedriftene. Deretter følger Oslo, Buskerud, Vestfold, Vest-Agder og Hordaland med Bergen. Sør-Trøndelag har en suksessrate på 21 prosent, to prosentpoeng under landsgjennomsnittet på 23 prosent.

Suksess er definert som bedrifter som lever godt, det vil si har verdiskapning på over 500 000 kroner per sysselsatt. I tillegg er det de bedriftene som lever godt og vokser minst ti prosent årlig i gjennomsnitt.LES OGSÅ KOMMENTAREN: Slik skal det gjøres (pluss)

- Mangler industri

Grünfeldt presenterte undersøkelsen på et gründerseminar hos DNB på Beddingen i går. Han er ikke overrasket over at gründerne ikke lykkes så bra i teknologibyen som i andre storbyer.

– Trondheim er betegnet som venture-hovedstaden i Norge. Byen har fått en del kapital på plass, med fond som Proventure Seed, Viking Venture og Sintef Venture. Men det hjelper ikke å ha fond og offentlige institusjoner, man må ha industri også. Det er for få større industrielle selskaper her innen farmasi, it og olje og gass. Det som er her er Statoil, som nærmest er halvstatlig. Det vil ikke hjelpe hvis man ikke bygger industrielt entreprenørskap, som kobler seg tettere til andre regioner som Møre-kysten og Oslo-regionen, sier Grünfeldt.

Senior partner Thor Egil Five i Proventure Management, som investerer i nye olje- og gassbedrifter, mener gründere i Trondheim er for lite opptatt av om det er marked for produktet deres.

– Vi vurderer rundt 200 forretningsplaner, 20 prosent av dem er fra Trondheim. Vi ser at i Midt-Norge er det algoritmer og akademia som preger dem. Bak forretningsplanene fra Stavanger og Bergen står det noen som har jobbet på en plattform, og som har sett et problem. Man må ha en kunde fra dag én. Å utvikle teknologien først er en fiasko, sier Five.

Proventure Seed har halvparten av finansieringen sin fra offentlige Innovasjon Norge, resten fra private.

- Kanskje en elite

Direktør Vigdis Harsvik i Innovasjon Norge i Sør-Trøndelag kjenner ikke igjen at gründere i Trondheim gjør det dårligere enn i andre storbyer.

– Det er stor vekst i antall teknologibedrifter i Trondheim. De har 10 000 ansatte og vokser mye. Kanskje er det en liten elite, som ikke slår ut så mye på tallene? Vi har fokus på vekstgründerne, hvor mange vi får til å vokse og ikke på hvor mange vi får til å starte, sier Harsvik.LES OGSÅ: En gledens gründermåned (pluss)

Hun ser frem til at NTNU fusjonerer med blant annet høyskolen i Ålesund i 2016.

– Det som kjennetegner dem som lykkes er nær kontakt med markedet og kapitalmarkedet. Når NTNU slår seg sammen med høyskolen i Ålesund, kommer vi nærmere industrien på Møre, sier Harsvik.