Selger historiske kraftverk

Salvesen & Thams selger de trønderske kraftverkene som la grunnlaget for Orkla-konsernet.

Skjenaldfossen kraftverk ble utbygd i 1906 for å gi strøm til gruvene på Løkken og Thamshavnbanen. 

Saken oppdateres.

Det største og eldste av kraftverkene som skifter eier er Skjenaldfossen, som ble bygget i 1906.

Dette kraftverket ga strøm til gruvedriften på Løkken og Thamshavnbanen, og var dermed grunnlaget for Orkla Grube Aktiebolag, konsernet som nå heter Orkla ASA.

- Vi er en aktiv eier i alle våre engasjementer, og med dette salget vil vi kunne gå inn i flere virksomheter hvor omløpshastigheten på kapitalen er vesentlig høyere enn i kraft, sier styreleder Bjørn M. Wiggen i Salvesen & Thams AS.

Wiggen ledet an i kjøpet av Salvesen & Thams fra Orkla i 2012, etter at han selv måtte gå av som toppsjef i konsernet samme år. Da ble kraftverkene med på handelen.

Salvesen & Thams har gått inn på eiersiden i flere midtnorske selskaper, og tidligere i år kjøpte de seg inn i Big Bite-kjeden.

Kjøper av de fem trønderske småkraftverkene er Kristiansand-selskapet Bekk og Strøm, som igjen er eid av Køhlergruppen i Stavanger og det østerrikske investeringsfondet Enso Hydro.

Selskapet produserer i dag 34,5 GWh i sine fem eksisterende kraftverk. Kraftverkene de kjøper fra Salvesen & Thams produserer 29 GWh, noe som tilsvarer årsforbruket til rundt 1500 husstander.

- Vekstambisjonene til Bekk og Strøm er store og det betyr mye for oss at vi nå har kjøpt disse historiske kraftverkene, sier daglig leder Carl-Fredrik Lehland i Bekk og Strøm.

På forsiden nå