Også innbyggerne i mellomstore kommuner som Ørland, Åfjord og Bjugn blir vurdert ekstra nøye før de eventuelt får ja, opplyser BN Bank-sjef Gunnar Hovland.

Gir bare lån i storkommuner

Fordi BN Bank i Trondheim mangler et filialnett med detaljkunnskap om boligmarkedet rundt omkring i landet, navigerer banken etter et kart med grønne, gule og røde kommuner når lånesøknader vurderes. Markedsprisen på en bolig fastsettes automatisk ved hjelp av detaljerte data fra underleverandøren Eiendomsverdi.

I de røde kommunene omsettes det få boliger, boligsalg tar gjerne lang tid, og det er vanskelig å vurdere hva som er "riktig" pris uten lokalkunnskap.

En tredel av kommunene i landet er klassifisert som røde.

– BN Bank må dessverre avslå boliglånssøknader fra røde kommuner, fordi vi ikke har gode nok data til å kunne vurdere annenhåndsverdien av pantet på en objektiv måte. I gule kommuner gjør vi en individuell vurdering, men også her vil vi i de fleste tilfeller få utfordringer med å anslå annenhåndsverdien. Derfor har vi en høy avslagsprosent også i gule kommuner, sier han.

17 røde kommuner

I Midt-Norge er 17 kommuner røde hos BN Bank: Osen, Tydal, Holtålen, Roan, Snillfjord, Agdenes og Rennebu i Sør-Trøndelag, og Leka, Namsskogan, Røyrvik, Lierne, Fosnes, Høylandet, Namdalseid, Flatanger, Verran og Snåsa i Nord-Trøndelag.

Hvilke kommuner som er gule, vil ikke banken oppgi. Ifølge Hovland ligger om lag en fjerdedel av den samlede boligmassen i Norge i røde og gule kommuner.

Tett befolkede Akershus og Vestfold har ingen røde kommuner, mens Vest-Agder og Rogaland har bare én hver. I Nord-Norge ligger de vesentlig tettere.

– 76 prosent av markedet ligger i grønne kommuner, sier Hovland.

– Vi er Norges mest effektive bank. Ambisjonen er å være blant de billigste i markedet på boliglån over tid. Skulle vi gitt lån i de røde kommunene, ville vi måtte ta oss betalt for risikoen, eller vi ville trengt et filialnett. Da ville kostnadene ved å drive banken økt kraftig, sier Hovland.

SMN: - Vi gir lån overalt

Sparebank 1 SMN, som sitter i samme bygg som BN Bank, har ingen røde flekker på kartet. Det betyr at banken tilbyr boliglån til alle som bor i Trøndelagsfylkene, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane.

– Vi skal til enhver tid være konkurransedyktig, også på den avgrensede kundegruppen som nisjebankene rendyrker. Som fullservicebank har vi mye mer enn bare lav pris på ett enkelt produkt å tilby. Hos oss er alle kunder velkommen, uansett bosted i vår region. Vi opererer ikke med røde og grønne soner, sier informasjonsdirektør Hans Tronstad.

Skandiabanken, som i likhet med BN Bank kun opererer på nett, tilbyr boliglån i alle landets kommuner, ifølge kommunikasjonssjef Leif-Kjartan Bjørsvik.

Vi forholder oss til kommunegrenser og geografi, men kun i den forstand at kommunegrensene styrer belåningsgraden. Om du bor i en utkantkommune er det ikke sikkert du får avslag hos oss, men kanskje får du bare låne inntil 75 prosent av verdien på boligen, sier han.