- Min umiddelbare kommentar er at dette ikke var den beslutningen vi hadde jobbet for. Vi har jo jobbet for å få dette frem disse prosjektene. Samtidig er det klart at vi også har tatt høyde for at en slik beslutning kunne komme, sier konsernsjef i Trønderenergi, Ståle Gjersvold.

Statkraft største eier

Under en pressekonferanse torsdag annonserte Statkraft at de ikke vil investere i to vindprosjekter i Snillfjord, samt vindparkene Storheia, Kvenndalsfjellet og Roan på Fosen.

Statkraft og Agder energi, som sammen eier selskapet SAE vind, skulle samarbeide med Trønderenergi og NTE om de tre nevnte prosjektene på Fosen. Statkraft er klart største eier, mens Trønderenergis andel var på rundt ti prosent.

LES PÅ PLUSS: – Vi bytter ikke vannkrafta mot vindmøller

Ifølge Gjersvold er det uaktuelt for Trønderenergi å drive prosjektene videre uten Statkraft.

- Vi har ikke kapitalen til å gjøre dette alene. Statkraft var operatør og største eier. Før vi vet hva vi gjør videre, må vi diskutere dette med styret. Vi må sette ned folk internt og vurdere konsekvensene. Så får vi komme tilbake til hva vi skal gjøre. Vi trenger nok litt tid før vi har det svaret klart, sier Gjersvold.

- Mindre lønnsomt i Snillfjord

I januar uttalte Gjersvold til Adresseavisen at han så for seg investeringer i regi av Trønderenergi for rett i underkant av seks milliarder kroner.

LES SAKEN: Ser investeringer på seks milliarder (PLUSS)

Vindkraftinvesteringene var ventet å utgjøre rundt halvparten av investeringssummen.

- Du har tidligere uttalt at både ny teknologi og de grønne sertifikatene er med på å gjøre vindkraftutbyggingene lønnsomme. Nå faller Statkraft med på motsatt konklusjon. Har det skjedd noe i løpet av våren?

- Ja, det har det. Det handler om at kraftprisen har pekt nedover. Vi har vel aldri garantert at dette går i mål, først har vi måttet gjøre beregninger på kostnader. Siden nyttår har både forventningene til kraftpris og sertifikatpris gått ned. Men vi skal ta vår beslutning om prosjektene 16. juni. Dette er Statkrafts beslutning, sier Gjersvold.

- Er du uenig i Statkrafts regnestykke?

- Her er det to forhold som er helt avgjørende. Ett er hvilken vurdering Statkraft gjør i opp mot sertifikatpris og kraftpris. Denne informasjonen er konfidensiell. Men vi vet at Statkraft kanskje sitter med den beste innsikten på akkurat dette i Norge. Det andre er Statkrafts eget avkastningskrav. Statkraft har sikkert en stor portefølje både andre steder i Norge og internasjonalt. Disse kan være mer aktuelle å prioritere for dem akkurat nå. Der kan vi ha ulike vurderinger, sier Gjersvold.

Uaktuelt å ta over Snillfjord

Konsernsjefen understreker imidlertid at Statkrafts beslutning er tatt på grunnlag av en samlet vurdering av både Fosen-prosjektene og de to Snillfjord-prosjektene. Han understreker at Snillfjord-prosjektene, som Trønderenergi ikke er inne i, har en lavere lønnsomhet enn Fosen-prosjektene.

- Snillfjord er et betydelig dårligere prosjekt enn Fosen. Vi satt kun på Fosen, som er lettere å realisere. Men man trenger begge for å få til en sentrallinje for strømoverføring. Derfor skrinlegges begge av Statkraft, sier Gjersvold.

- Er det aktuelt for dere å ta over Snillfjord for å drive prosjektene videre?

- Nei, det er uaktuelt, svarer Gjersvold.

Fortsetter i Roan

Til sammen betyr Statkrafts nei at Trøndelag trolig går glipp av investeringer for over 15 milliarder kroner. Gjersvold understreker imidlertid at andre investeringer i selskapet går som vanlig. Dette gjelder også den planlagte kapitalforhøyelsen i selskapet.

LES SAKEN: Vil gjerne selge deler av arvesølvet (PLUSS)

- Våre andre prosjekter går som planlagt. Detter gjelder også investeringene i vindparken Skomakerfjellet i Roan. Kapitalutvidelsen er nødvendig for få i land en rekke prosjekter, både innen vann og nett, sier Gjersvold.