– Nå spretter vi sjampanjen, var Jåmas korte kommentar rett etter at vedtaket ble kjent.

Samene har lenge kjempet mot vindmølleparken som de mener ville ha ødelagt store deler av deres eget driftsgrunnlag. Arvid Jåma i Sør-Fosen reinbeitedistrikt har vært en sentral person i arbeidet for sikre reindriftas framtid på Fosen, og har vært sterkt engasjert i motstanden mot vindparker- og kraftlinjer som truer reindrifta.

– Det var en kjempestor og viktig nyhet, sier Jåma.

Ville rasert vinterbeite

Arvid Jåma er født og oppvokst i det sørsamiske reindriftsmiljøet i Fosen Njaarke (Fosen reinbeitedistrikt), og har drevet egen selvstendig reindrift fra 18-årsalderen. Ved siden av den daglige reindrifta har han vært og er engasjert i reindriftsfaglig og næringspolitisk arbeid både lokalt og sentralt. Utenom reindrifta har han vært mye engasjert i samepolitiske-, kulturelle og historiske forhold.

– Vi har hele tiden ment at NVE's konsesjon var gitt på feil grunnlag. Vi ville ha kjørt denne saken helt til topps dersom man gjorde alvor av på bygge vindmøllene.

Arvid Jåma bor på Verrastranda når han ikke er på fjellet og passer reinflokken. I går var han hjemme på grunn av det dårlige været.

Jåma sier Statkrafts beslutning betyr mye for reindriftas fremtid i området.

– Hovedargumentet vårt har vært at Storheiautbygginga ville lagt beslag på en tredel av vinterbeitene våre. Det ville fått store konsekvenser og rasert våre muligheter for å drive med rein, mener Jåma.

Bred allianse

Han og flere andre har brukt utrolig mye tid og ressurser på kampen mot vindmøllene, men har fått lite gehør for sine meninger på politisk toppnivå. Men det har vært en bred allianse mellom naturvernere og de samiske interesser på samme måte som det var i kampen mot skytefeltet på Fosen

– Dersom vindmøllene hadde blitt en realitet ville vi ha tapt store områder. Det var derfor en klok beslutning å skrinlegge det hele. For vår del betyr det alt. Allerede i dag er grensene for å drive reindrift overskredet. Naturinngrepene er allerede betydelige, mener Jåma i Sør-Fosen reinbeitedistrikt.

Det samiske flagget vaiet på veggen hjemme hos Arvid Jåma i Follafoss i dag. - Det er grunn til å feire at vindmøllene ikke kommer, sier han. Foto: Dan Ågren