Stålunderstellet til plattformen på Ivar Aasen-feltet ble løftet på plass onsdag morgen, opplyser Trondheims-selskapet på sine nettsider.

Understellet ble senket ned på havbunnen på 112 meters dyp av løftefartøyet «Thialf».

Ivar Aasen-feltet ligger på Utsirahøyden vest for Stavanger, og er den første store feltutbyggingen som Det norske gjennomfører.

Prosjektdirektør Olav Henriksen i Det norskes kaller det en milepæl for selskapet, og sier at understellet både ble bygd i henhold til tidsplanen og innenfor budsjettet.

Oljeserviceselskapet Saipem fikk kontrakten på leveringen av understellet, og det ble bygd i Arbatax på den italienske øyen Sardinia.

Det skal settes sammen med plattformdekket, som nå er under bygging hos SMOE i Singapore. Det er ventet å komme til feltet til våren neste år.

Det norskes hovedeier, Kjell Inge Røkke, har tidligere vært kritisk til at Det norske valgte et asiatisk verft til byggingen av plattformdekket.

Røkke mente også at det var i «komfortsonens grenseland» å gi kontrakten på understellet til verftet på Sardinia. Gjennom Aker ASA er Røkke også storeier i Kværner, som bygger både plattformdekk og understell ved verftene på Stord og i Verdal.

Produksjonen fra Ivar Aasen-feltet skal etter planen starte i løpet av de tre siste månedene av 2016, og feltet har en beregnet levetid på 20 år.

Det norske er operatør for feltet og har en eierandel på 34,8 prosent.

Stålunderstellet er bygget på den italienske øyen Sardinia. Foto: Det norske
Understellet ble senket ned på 112 meters dyp av løftefartøyet «Thialf». Foto: Det norske