Det går fram av redegjørelsen Statkraft-styreleder Olav Fjell sendte næringsminister Monica Mæland (Ap) onsdag kveld.

Redegjørelsen ble offentliggjort torsdag.

LES OGSÅ: Dette er planen for å redde trønderske vindparker (+)

LES OGSÅ: Dropper vindparkene på Fosen

LES OGSÅ: - Styret i Statkraft må gå

I brevet forteller Olav Fjell at Statkraft både i 2013 of 2014 stadfestet at det ville være lønnsomt å investere i seks nye vindparker i Trøndelag. Men bare to uker før Statkraft-styret satte foten ned 3. juni, kom nye tall på bordet.

"Oppdaterte langsiktige prisprognoser for 2015 ble vedtatt i konsernledelsen 18. mai i år, og deretter innarbeidet i lønnsomhetsberegningene for Fosen og Snillfjord. De nye beregningene viste da at prosjektet ikke var lønnsomt", skriver Fjell.

Inntekter forsvant

Ifølge styrelederen oppdaterer Statkraft sine langsiktige prisprognoser i august hvert år. Men før investeringsbeslutningen på de trønderske vindkraftverkene skulle tas, ble det gjort en ny gjennomgang.

Konklusjonen var at en femtedel av forventede inntekter forduftet. Dermed gikk ikke regnestykket opp.

"Beregnet over prosjekts levetid gir den oppdaterte prisprognosen fra mai i år, en samlet nedgang i forventede kraft- og elsertifikatpriser på om lag 20 % i forhold til forrige prisprognose", skriver Fjell.

- Subsidier ikke nok

Prisene i det nordiske kraftmarkedet er for lave til å gjøre landbasert vindkraft lønnsomt. Svaret fra politikerne er en norsksvensk subsidieordning som ble innført i 2012. Subsidiene gis gjennom såkalte elsertifikater betalt av forbrukerne, og som omsettes fritt i markedet.

Prisen på sertifikatene har vært på vikende front den siste tida. Statkraft tror den vil gå ytterligere ned. Årsaken er at kostnadene ved å bygge ut fornybar energi er på full fart nedover.

"Statkrafts oppdaterte analyse viste et betydelig fall i elsertifikatprisene. Dette skyldes primært at teknologikostnadene faller raskere enn tidligere forutsatt", skriver Fjell.

Også kraftprisene forventes å være lave i årevis framover, mener Statkraft. Hovedårsakene er lavere priser på kull, olje og gass, samt økt kraftoverskudd i Norden, blant annet som følge av norsksvenske subsidier.

Ikke fornøyd

Det var næringsminister Monica Mæland som ba om redegjørelsen fra Statkraft. Hun er ikke tilfreds med svaret fra Olav Fjell.

- Det er en relativt kort redegjørelse. Den går ikke i dybden på en del sentrale problemstillinger. Det er derfor behov for en nærmere redegjørelse der selskapet kan utdype sine vurderinger ytterligere, sier Mæland via departementets nettsider.