Til sammen må rundt 73–74 personer forlate selskapet, og 16 av dem er tilknyttet hovedkontoret i Trondheim.

– Vi opplever det samme som resten av oljeservicebransjen. Oljeselskapene strammer inn og prosjekter forsinkes. Det gjør at vi må tilpasse utgiftene til inntektene, sier konsernsjef Bjarte Bruheim som informerte de ansatte i Trondheim på et allmøte tirsdag ettermiddag.

Bruheim sier samtidig at de har fleksibilitet i organisasjonen, og 44 prosent av dem som må gå er konsulenter og innleid arbeidskraft.

EMGS har hovedkontor i Stiklestadveien i Trondheim, og selskapet er en spin-off fra Statoils forskningsmiljø på Rotvoll. Selskapet har fire spesialskip, som ved hjelp av elektromagnetisk teknologi kan avdekke mulige olje- og gassforekomster under havbunnen.

Nå blir ett av skipene, «EM Leader», tatt ut av drift, og dermed reduseres offshorebemanningen med 25 prosent. I tillegg blir alle selskapets kontorer berørt av nedbemanningen, og virksomheten i Aberdeen i Skottland avvikles helt.

Bruheim sier at flere av de store internasjonale oljeselskapene gjør som Statoil og reduserer antall ansatte. I tillegg opplever de at det er mange organisasjonsforandringer og uro i selskapene som er deres kunder.

– Den uroen smitter over på oss. Prosesser kan bli forsinket, og man vet ikke hvem som skal signere avtalene. Samtidig tror vi at situasjonen vil normalisere seg fremover, sier han.

Halverte inntekter

EMGS har tidligere tapt store penger, og i 2008 og 2009 var selskapet nødt til å kvitte seg med mange ansatte i to omganger. Men i 2010 fikk selskapet den første av flere store kontrakter med internasjonale oljeselskaper, og i 2011 fikk selskapet et overskudd på over 100 millioner kroner.

I fjor hadde selskapet et overskudd på 33,2 millioner dollar før skatt (258 millioner kroner med dagens valutakurs), men i første kvartal i år hadde selskapet igjen et underskudd på 1,1 millioner dollar. Inntektene hadde da blitt halvert sammenlignet med samme periode året før, fra 61,3 til 33,3 millioner dollar. Selskapet varslet også at de hadde startet med kostnadskutt i første kvartal.

Selskapet har nå totalt rundt 360 ansatte, inkludert innleide. Av de 360 så er 112 tilknyttet hovedkontoret i Trondheim

Personaldirektør Even Selnæs sier at de har gjort en foreløpig utvelgelse av hvem som må gå, og at mange funksjoner vil bli berørt. De som rammes vil bli tilbudt en form for sluttpakke, men han sier at de ikke kan basere seg på frivillig avgang. Selnæs sier at de ikke har planlagt flere kutt.

– Vi har tatt hensyn både til situasjonen vi er i nå, og til utsiktene fremover, sier Selnæs.

I børsmeldingen som ble sendt ut tirsdag varslet selskapet at kostnadene vil bli redusert med 35 millioner dollar (270 millioner kroner med dagens valutakurs), sammenlignet med nivået i 2014.

Trondheim fortsatt teknologisenter

Bruheim var arbeidende styreleder i EMGS fra 2004 og til like før jul i fjor, da han ble byttet ut på en ekstraordinær generalforsamling. Like etterpå overtok han i stedet som konsernsjef etter Roar Bekker, som hadde ledet selskapet på permanent basis siden 2009.

Bruheim er hovedsakelig basert i Houston i USA, men sier at Trondheim fortsatt vil være det teknologiske og operasjonelle hovedkontoret til selskapet.

– Vi har i det siste hatt stor suksess med dataene våre, for eksempel i Barentshavet. EMGS er en internasjonal suksess, og det skal vi fortsette med, sier han.

EMGS' to største eiere er milliardærene Kristian Siem og Fredrik W. Mohn. Til sammen kontrollerer de rundt 21 prosent av aksjene gjennom sine respektive selskaper Siem Investments og Perestroika AS.

Tillitsvalgte ikke overrasket

Trine Karlsen og Jon Gunnar Solheim er to av de tillitsvalgte i selskapet. De sier at verken nedbemanningen eller størrelsen på kuttene kommer som noen overraskelse.

– Veldig mange er nok overrasket over at dette ikke har kommet før, selv om man selvsagt blir satt ut når beskjeden kommer, sier Solheim.

De sier at de har hatt en forholdsvis ryddig og grei prosess med ledelsen.

– Vi har fått komme med våre innspill underveis, selv om vi nok opplever at beslutningene har blitt tatt i andre forum, sier Solheim.

Karlsen sier at hver enkelt ansatt nå vil få vite hva man kan bli tilbudt i en sluttavtale.

Nedbemanning: De tillitsvalgte Trine Karlsen og Jon Gunnar Solheim sier at de ansatte ikke ble overrasket over nedbemanningen. Foto: MARIANN DYBDAHL+47 934 24 178;MARIANN DYBDAHL