Fra i dag tikker til sammen 2,2 milliarder kroner inn på kontoene til totalt 215 839 skattebetalere i Midt-Norge som har betalt for mye skatt.  Til sammen 46.184  skatteytere må betale en restskatt på gjennomsnittlig 11 000 kroner i Nord- og Sør-Trøndelag.

I hele landet er beløpet 27,2 millioner kroner som skal fordeles på 2,5 millioner skatteytere.

– De aller fleste lønnstakere og pensjonister er elektroniske brukere som mottar og leverer selvangivelsen sin på nett. Disse mottar også skatteoppgjøret sitt elektronisk. Og de aller fleste kommer med i første pulje som er 24. juni, sier avdelingsdirektør for fastsetting Per Helge Rise ved Skatt Midt-Norge.

Mest igjen på Frøya

Oversikten adressa.no har fått fra Skatteetaten, viser at frøyværinger får plusse på mest til sommerbudsjettet i år. De som får igjen på skatten på Frøya, drøyt 2800 peroner, får i snitt 21 700 kroner tilbake fra Skatteetaten. Men de som i snitt må betale mest i restskatt, bor også på Frøya.

Skatteoppgjøret for enkeltpersoner er ikke kjent, men snittene på Frøya vil bli påvirket  av at et par av deres innbyggere utgjør mye for snittet blant skatteyterne der. Salmar-gründer Gustav Witzøe og hans sønn Gustav Magnar Witzøe er begge skattebosatt på Frøya. Gustav Magnar tronet i 2014 på toppen av formueslista i Midt-Norge med pappa Gustav Witzøe på 28 plass på samme liste.

I trønderhovedstaden Trondheim er det drøyt 92 000 personer som får igjen på skatten. Snittet her ligger på 10 668 kroner. Oversikten fra Skatt Midt-Norge (se tabell under) viser at det er betydelig flere som får igjen enn som må betale restskatt, også i Trondheim. Drøyt 19 000 skatteytere må punge ut etter skatteoppgjøret for 2014. Snittet på restskatt i Trondheim ligger på 12 808 kroner.

Selvstendig næringsdrivende må vente

Skatteoppgjøret som kommer nå er for vanlig lønnsmottakere og pensjonister. 87,9 prosent av disse får skatteoppgjøret sitt i første pulje. Ifølge Skatteetaten har aldri har så mange fått skatteoppgjøret sitt i første pulje som i år. Én av grunnene til det er at rekordmange har levert selvangivelsen sin på nett.

Per Helge Rise i Skatt Midt-Norge presiserer at det er noen som fortsatt må vente på skatteoppgjøret sitt, og at det ikke er mulig å gi noen eksakt dato for når deres oppgjør vil være ferdigbehandlet.

– Selvstendig næringsdrivende og deres ektefeller får ikke skatteoppgjøret sitt før tidligst 5. august. Det samme gjelder de som har levert selvangivelsen på papir, søkt om leveringsutsettelse eller har en selvangivelse som rett og slett har blitt plukket ut til kontroll, sier Rise.

Neste oppgjør er 5. august. Deretter blir det løpende oppgjør frem til 14. oktober.

Skylder må betales

De som må betale restskatt vil motta betalingskort i posten. Fristen for å betale beløp under 1000 kroner, er 20. august. Restskatt over 1000 kroner deles i to terminer. Første termin er 20. august, og andre termin er 24. september.

Her er hele oversikten rangert etter skatt til gode:

(kilde: Skatt Midt-Norge)