Konkurransetilsynet har vunnet over NCC i ankebehandlingen av den såkalte asfaltsaken i Borgarting lagmannsrett. Gebyret entreprenørselskapet må betale, heves til 150 millioner kroner.

Tilsynet ila NCC et gebyr på 140 millioner kroner i 2013 for ulovlig samarbeid med Veidekke for asfaltarbeid i Trøndelag i perioden 2005 til 2008. I februar i fjor ble NCC dømt i Oslo tingrett til å betale et gebyr på 40 millioner kroner.

På grunn av reduksjonen i gebyret på 100 millioner anket Konkurransetilsynet saken til lagmannsretten.

Les også: Hard strid om asfaltjuks i retten

Les også: Slipper bot på 220 millioner

Øker gebyret

– Det er gledelig at lagmannsrettens dom gir tilsynet fullt gjennomslag i asfaltsaken. Retten er kommet til at NCC Roads AS er ansvarlig for den ansattes handlinger og at morselskapet NCC AB holdes solidarisk ansvarlig. Retten hever også gebyret til 150 millioner kroner, sier konkurransedirektør Christine Meyer i en pressemelding.

I fire år utvekslet ansatte i NCC og Veidekke informasjon om hverandres anbud, priser og annen strategisk informasjon, blant annet for å holde andre konkurrenter unna. Prissamarbeidet kan ha ført til at staten betalte langt mer for arbeidet som ble utført i Trøndelag enn de ellers ville gjort.

Les også: Veidekke-leder dømt til fengsel

Leder straffet

Ingen av selskapene har bestridt fakta i saken. Veidekke ble ilagt et gebyr på 220 millioner kroner, men slapp å betale fordi selskapet selv gikk til Konkurransetilsynet med informasjon som førte til at saken ble avdekket.

Foruten reaksjoner mot selskapene er også den tidligere distriktslederen i Veidekke i Trøndelag dømt til ti måneders fengsel for innsidehandel og utpressing i kjølvannet av saken. Mannen ble i 2010 oppsagt som følge av avsløringene.