Til vanlig driver Nina Ståfjell et lite reisebyrå som arrangerer turer til Hellas og Kreta.

Hun har drevet med reisebyrået i ti år, og tilbringer hvert år en til to måneder i landet. Da det ble kjent at landet skal holde en folkeavstemning om hvorvidt regjeringen bør si ja til kutt- og reformforslaget som EU og landets kreditorer har lagt frem, måtte hun bare ta turen nedover.

- Jeg kom til Chania på Kreta på lørdag. Jeg var veldig nysgjerrig på hvordan stemningen her er etter alt som har vært skrevet om krisen og avstemningen i norske medier, sier Stjåfjell.

- Tre av fire sier nei

Hun forteller at hun har brukt dagen på å snakke med vanlige folk i landsbyen. Alle hun har snakket med har sagt at de skal stemme, og at de skal stemme nei.

- Jeg lurte litt på hvorfor jeg ikke traff noen som sa de skulle stemme ja. Men når jeg ser resultatet så langt fra denne regionen, ser jeg at tre av fire har stemt nei, sier Ståfjell.

Rundt 65 prosent av stemmene er nå talt opp for hele Hellas. Resultatene så langt viser at 61 prosent har stemt nei.

Hellas' finansminister, Yanis Varoufakis, har ifølge nyhetsbyrået Reuters allerede erklært seier til nei-siden.

- Grensen er nådd

Forslaget grekerne har stemt over søndag, er ganske teknisk og det er nærmest umulig å vite hva konsekvensene av både et ja og et nei vil bli.

- Jeg tror ikke det handler så mye om det konkrete forslaget, eller økonomi og politikk. Det handler om demokrati, det handler om verdighet og å ta vare på menneskene som er her. Grensen er nådd for dem. Det er det som er inntrykket mitt etter å ha snakket med de som er her, sier Ståfjell.

- Vil bestemme selv

Ved å oppsøke lokale kafeer, noen av valglokalene og folk hun kjenner i landsbyen, har Ståfjell skaffet seg et inntrykk av hvordan grekerne ser på avtalen, og forholdet til kreditorene.

- Jeg har snakket både med folk som er arbeidsledige, og folk som har fire jobber for å klare seg. Det som er felles for dem, er at de er bekymret for fremtiden. De sier at de må velge mellom to onder. Det var en som sa det veldig tydelig: Vi kommer til å klare en krise som dette hvis vi er i førersetet selv. Jeg tror det er det dette handler om. Grekerne er leie, sier de. Alle kjenner folk som har de trasig, gamle folk som lever for 400 euro i måneden. Det er mye trist i landet og de sier at det er ikke mer å kutte i nå. De vil være med på å bestemme selv, sier Ståfjell.

Mye folk i gatene

Gjennom hele dagen har folk gått til stemmeurnene for å avgi sin stemme. Ståfjell sier at selv om det ikke har vært noen store ansamlinger av folk som har fulgt tellingen av stemmene i landsbyen, er det mye folk ute i gatene.

- Det er betydelig flere som er ute enn det som er vanlig på en søndag. Og det virker som om de aller fleste har stemt. En kvinne jeg snakket med som hadde fire jobber, sa at dette faktisk er første gang at det greske folket blir spurt om hva de vil. Hun syntes det var fantastisk at de får lov til å være med på å bestemme, sier Ståfjell.

Flere ja i fattige regioner

Ståfjell bor på et lite pensjonat, og har fulgt opptellingen av stemmene derfra. Hun forteller at selv om resultatet har vært overveldende nei fra regionen hvor hun befinner seg, har det vært mer jevnt i hva folk har stemt andre steder.

- I Aten er stemmene mer jevne, blant annet. Det samme gjelder regionene som ligger opp mot grensen til Albania og Bulgaria. Jeg tror dette er fordi det er mer fattigdom i disse regionene, enn det er i Chania og Kreta. De er nok mer redde i disse regionene, fordi det er så mange fattige der. De frykter at det kan bli enda verre om de sier nei, sier Ståfjell.