- Vi har i dag lagt fram en melding til ESM, sa Tsipras i Strasbourg.

Den greske lederen ga også et varmt forsvar for den greske folkeavstemningen da han fikk ordet i EUs folkevalgte forsamling.

- Folkeavstemningen har gitt meg mandat til å forhandle fram en sosialt rettferdig og økonomisk bærekraftig løsning på krisen, sa Tsipras, som ble møtt med både applaus og spredt buing under talen.

- Verst i Hellas

Han understreket at Hellas ikke er det eneste landet som er rammet av nedskjæringer som følge av den økonomiske krisen.

- Men ikke i noe land har kuttene vært så harde som i Hellas, framholdt han, før han gjorde rede for den sosiale nøden og fattigdommen som nedskjæringene har ført til.

Han sa også at reformene må fordeles jevnt i befolkningen, skape jobber og oppmuntre til entreprenørskap.

- En avtale må gi oss tegn på at vi er på vei ut av krisen, understreket han.

Tror på avtale

Samtidig uttrykte han stor tillit til at en avtale vil være på plass i løpet av få dager.

- Jeg er trygg på at vi i løpet av de neste to-tre dagene vil kunne møte krav som er til det beste for både Hellas og også eurosonen, sa han.

Han framholdt også at alle parter må hindre «et splittet Europa», samtidig som han rettet skarp kritikk mot tiltakene som kreditorene har iverksatt for å løse krisen i Hellas.

- Kriseprogrammet har ikke bedret situasjonen. Det har gjort den verre. Ingen av reformene har hjulpet. Dette er ikke et gresk problem, men et europeisk. Og europeiske problemer krever europeiske løsninger, fastslo han.

EU-president Donald Tusk og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker deltar også i debatten, som ledes av EU-parlamentets president, den tyske sosialdemokraten Martin Schulz.