En ny avtale er det mest sannsynlige utfallet, men det er også en betydelig sannsynlighet for at Hellas går ut av eurosamarbeidet, en såkalt grexit, mener økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo.

– Jeg tror det vil være best for begge parter med en ny avtale som sikrer at Hellas blir i eurosonen. Grexit vil kunne innebære store kostnader for Hellas, og trolig vil kreditorene også tape mer penger enn de vil gjøre med en eventuell gjeldslettelse, sier Holden til NTB.

Ny åpning

Også sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets har mest tro på en enighet og viser til at med nye forhandlinger åpner også nye muligheter seg, også for en sletting av deler av gjelden til Hellas, noe statsminister Alexis Tsipras har krevd.

– Nå starter de med blanke ark. Hellas har allerede fått gunstige lån, og EU kan gi signaler om at en gjeldssletting kan komme når det greske parlamentet har godkjent avtalen og man begynner å se tegn til implementering av reformene. Dette er en åpning som ikke har vært der tidligere, sier Dørum.

Finner løsninger

Hellas' statsminister Alexis Tsipras ba onsdag EUs krisefond ESM om en ny hjelpepakke og skal torsdag legge fram en oversikt over hvilke reformer han vil innfri som vilkår for pakken.

– En av EUs stoltheter har vært at de alltid greier å finne en løsning til slutt, sier europaforsker Asimina Michailidou ved Universitetet i Oslo til NTB.

Hun håper og tror partene vil bli enige om en avtale. En grexit vil ikke bare påvirke Hellas, men hele EU, påpeker hun.

– Det vil bety slutten på Tsipras' karriere, på Syriza som politisk parti, og det vil også være en stor ripe i lakken for Angela Merkel. Derfor kan jeg ikke forestille meg at de ikke blir enige til slutt, sier Michailidou.

Tror på grexit

Greske Panos Dimas ville derimot veddet på at Hellas trer ut av eurosonen – hvis han hadde hatt penger.

– Det er mest sannsynlig, sier Dimas, som er leder for Det norske instituttet i Aten, til NTB.

Hos britiske bookmakere satser de fleste fortsatt på at Hellas forblir i eurosonen. Men også der har oddsen for at Hellas trer ut av eurosamarbeidet gått opp fra 40 til 45 prosent den siste uka, skriver Reuters.

Dimas mener at den greske regjeringen enten er inkompetent eller har som sin egentlige hensikt å ta Hellas ut av euroen.

Sterke krefter

– Det finnes sterke krefter innad i Syriza som åpent vil dette. Nå ser jeg en statsminister som går smilende rundt og er fornøyd. Det bekymrer meg, sier han.

– Tsipras sier at han vil ha en avtale som er sosialt rettferdig og økonomisk bærekraftig. Men den avtalen som kommer nå, vil beviselig være verre enn den som lå på bordet før folkeavstemningen. Det er derfor fullt mulig at han kommer til å si nei, til tross for at 70 prosent av grekerne vil bli værende i euroen, mener Dimas.