Trondheims innbyggere setter søppel på utsiden av søppelcontainerne. Dette søppelet må hentes av en egen ryddebil fra Renholdsverket.

- Vi rydder de store returpunktene og de i Midtbyen hver dag. I tillegg ryddes de øvrige returpunktene to til tre ganger i uken, så det koster jo litt, sier daglig leder i Trondheim Renholdsverk, Knut Erik Ballestad, til adressa.no.

Totalt koster hentingen av hensatt søppel 1,5 millioner kroner årlig for det kommunalt eide selskapet, ifølge Ballestad.

Ryddebilen til Renholdsverket har kjørt rundt så lenge han kan huske for å plukke opp alt det byens innbyggere ikke klarer å kaste i containeren.

Kameraovervåkning

- Det er våre returpunkter, og da er det vi som får kritikken hvis det ikke ser bra ut. Så vi tar ansvar og sørger for at det holdes sånn noenlunde ryddig rundt dem.

Ballestad forteller at det spesielt er ved butikksentrene det settes igjen mye.

- Returpunktet på City Lade var det vi slet mest med. Der har vi satt opp kameraovervåking nå, og det har hjulpet veldig. Der er det nesten ikke noe rot lengre.

Trondheim Renholdsverk vil nå vurdere om det skal settes opp kameraovervåking flere steder.

- Det er et kost/nytte-spørsmål. Foreløpig er dette et prøveprosjekt som snart skal evalueres, så får vi se det an. Men det ser ut til at det lønner seg på det returpunktet i hvert fall.

En annen løsning for å unngå at folk setter igjen søppel, er å grave ned containerne.

Vet ikke at det er ulovlig

- Terskelen for å sette igjen ting er høyere når conatinerne er nedgravd, virker det som. I tillegg er det jo estetisk penere, sier han.

De som blir tatt i å sette igjen avfallet ulovlig kommer normalt unna med litt tilsnakk.

- De fleste gjør det fordi de ikke vet at det ikke er lov, og mesteparten tar enten med seg søppelet eller deler det opp og legger det i containerne når de får beskjed om at det er ulovlig, sier Ballestad.

Men enkelte ganger må de gå litt lengre.

- Om de ikke hører etter kan vi ta kontakt med dem senere, men det er sjeldent vi går så langt. Kan vi bevise hvem det er som har hensatt søplet, kan de som har satt det igjen bli pålagt å betale for fjerningen. Summen avhenger av hvor det er og hvor mye søppel det er snakk om.

- Egentlig er folk ganske flinke, spesielt med tanke på hvor mange som benytter seg av returpunktene, avslutter daglig leder.