Havbruksmessen Aqua Nor trekker tusener til Trondheim, og det merkes også hos hotellene i byen.

Messen varer fra tirsdag til fredag i neste uke, og på hotellnettstedet Hotels.com er det ikke mulig å booke et hotellrom i Trondheim i den samme perioden.

Reisebyrået Via Egencia i Trondheim har ansvar for hotellbooking på vegne av Aqua Nor, og avdelingsleder Mari Julsrud Sølsnes bekrefter at det knapt finnes ledige hotellrom i byen så lenge messen varer.

– Onsdag i neste uke har vært fullbooket i rundt to måneder, men det kan nok finnes noen få rom her og der på tirsdag og torsdag, sier Sølsnes, som leder avdelingen for «Meetings and Incentives» hos reisebyrået i Trondheim.

Til Levanger eller Orkanger

Sølsnes sier at veldig mange ønsker å være på messen fra onsdag til torsdag, men at de nå har anbefalt folk å heller komme tidlig på torsdag.

– Hvis man likevel er ute etter tilgjengelige rom på onsdag, så må man nok til Levanger eller Orkanger, sier Sølsnes, som tar høyde for at noen rom kan bli ledige på grunn av avbestillinger.

Adresseavisen har tidligere i sommer skrevet om konkurransen mellom hotellene i Trondheim, og konsekvensene av den store økningen i antall hotellrom. I dag er det snaut 3800 hotellrom i byen, en økning på rundt 70 prosent fra 2008 da det bare var rundt 2200 rom.

Bare de siste årene har det vært en økning på 30 prosent, men Sølsnes er likevel ikke overrasket over at hotellene fylles opp under havbruksmessen. Via Egencia har booket rom til rundt 3000 personer under messen.

– I fjor, under fiskerimessen Nor-Fishing, var det ledig kapasitet helt frem til de aller siste dagene, men Aqua Nor er en mye større messe, sier hun.

– Redder ikke sommeren

Hotelldirektør Rune Nordstokke ved Radisson Blu Royal Garden Hotell sier at de i praksis ikke har ledige rom så lenge messen varer, med unntak for noen få rom de har holdt av i reserve for spesielle kunder.

Han sier at de fleste rommene ble booket allerede etter fjorårets messe. Han sier at det også er gjester med en høyere betalingsvilje, og at prisene ligger betydelig høyere enn en vanlig uke. Likevel er det ikke nok til å veie opp for en sommer med ellers svakt belegg, ifølge Nordstokke.

– Det gir et godt bidrag i august, men det er bare snakk om tre-fire dager. Vi visste at dette ville bli en vanskelig sommer, og vi skulle gjerne hatt et par slike messer til, sier Nordstokke.

Holder av rom til bonuskunder

Hotelldirektør Stig Hillestad ved Clarion Hotel & Congress Trondheim på Brattøra sier at de også er fullbooket, men unntak for noen få rom de har holdt av til spesielle bonuskunder i Choice.

– Vi har andre uker som er like gode på grunn av konferanser vi har, men for hotellene i Trondheim generelt er dette helt sikkert en av de beste ukene i året, sier Hillestad, som også sier at snittprisen ligger noen «gode hundrelapper» over en vanlig uke.

– Dette er et arrangement som hele bransjen ser frem til, men vi må også levere godt og vise at vi ikke tar dette for gitt. Vi skal verken prise oss ut eller gjøre andre ting, men sette pris på gjestene som kommer, sier han.

– Fullbooket siden i vår

Merete Imbsen er hotelldirektør både for Scandic Bakklandet og Scandic Solsiden, og opplyser at begge hotellene har vært fullbooket under messen siden tidlig i vår. Hennes inntrykk er at årets messe er større enn tidligere, og at det gir fulle hoteller tross økt kapasitet i byen.

– Forskjellen fra tidligere år er vel gjerne at hotellene utenfor Trondheim ikke lenger får fylt rommene sine alle dagene under messen, skriver Imbsen i en e-post til Adresseavisen.

Imbsen sier også at de har hatt en god sommer på sine hoteller, tross økt kapasitet og dårlig sommervær.

– Aqua Nor alene bidrar nok ikke nok til å «redde sommeren». Det er det summen av alle arrangementer, slik som Olavsfestdagene, matfestival, Pstereo, Sverresborg-konsertene og andre, som gjør, skriver hun.

Hotelldirektør Rune Nordstokke ved Radisson Blu Royal Garden sier at Aqua Nor ikke kan veie opp for en vanskelig sommer. Foto: FRANK CADAMARTERI
Ved Clarion Hotel & Congress Trondheim på Brattøra er de fullbookede med unntak for noen få rom holdt av til spesielle kunder, ifølge hotelldirektør Stig Hillestad. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen