Oljefondet fikk en avkastning på -0,9 prosent i annet kvartal. Det tilsvarer et tap på 73 milliarder kroner, viser tall som ble fremlagt av Norges Bank onsdag.

Tapet er ett av de største i oljefondets historie, ifølge NTB, og bare resultatet fra fjerde kvartal i 2008 - under finanskrisen - har vært svakere. Den gang ble verdien av fondet redusert med 189 milliarder kroner.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank er imidlertid ikke veldig bekymret.

6897 milliarder

- Vi kjenner årsakene til dette: Når rentenivået stiger, blir obligasjonene fondet eier betydelig mindre verdt. Egentlig er dette en reversering av de inntektene på obligasjoner som fondet har hatt tidligere i år, sier han, og fortsetter:

- Rentenivået har falt i mange år, og da får man en liten rekyl når det igjen stiger. Det er ikke verre enn det. Samtidig har aksjemarkedet sluttet å stige. Og den gevinsten fondet fikk på svak krone i første kvartal, taper de nå fordi kronen har styrket seg.

Den totale verdien på oljefondet, som formelt heter Statens pensjonsfond utland, er i dag på 6897 milliarder kroner. Pengene er investert i aksjer (62,9 prosent), obligasjoner eller renteinvesteringer (34,5 prosent) og eiendom (2,7 prosent).

Jullum tror ikke at verdifallet i andre kvartal vil være begynnelsen på en lengre nedtur for fondet.

- Må ikke selge

- Bare de siste tre ukene ser vi at de lange rentene har falt veldig mye igjen. Det betyr at fondet vil få tilbake mye av det de har tapt, dersom dagens nivå opprettholdes, sier han.

Han presiserer at oljefondet er en stor og langsiktig investor som ikke er avhengig av å selge for å realisere verken gevinst eller tap.

- De kan sitte på porteføljen frem til forfall. Avkastningen i første kvartal og tapet i andre kvartal er bare kursgevinst og kurstap. Det har ikke noe å si på lang sikt, sier han.