Problemene i kinesisk økonomi spiller direkte inn på europeiske markeder mandag. Oslo Børs var ned nesten fire prosent etter åpning.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen mener det er grunn til bekymring:

- Norge er blitt vesentlig fattigere etter det som har skjedd den siste tiden. Statsbudsjettet kommer til å bli gjort opp med underskudd i årene som kommer. Dette er et tilbakeslag for norsk nasjonalinntekt, sier Andreassen til adressa.no.

Merkes når Kina sliter

Børsen i Shanghai raste med over åtte prosent mandag. Norske sjeføkonomer har lenge vært mer bekymret for Kina enn Hellas. Problemene er sammensatte:

Den økonomiske veksten i landet er på rundt syv prosent - det laveste tallet siden 90-tallet. Samtidig har det lenge vært frykt for en boligboble. Dette kommer på toppen av at aksjemarkedet, etter en periode med sterk vekst, har falt kraftig.

- Kina er kanskje den viktigste vekstregionen i verden. Når Kina sliter, merkes det godt i de europeiske landene. Mange bedrifter er helt avhengig av å selge varer til landet, sier Andreassen.

Spår rente ned mot null

Han tror oppskriften her hjemme er å senke renten ytterligere.

- Vi må regne med at styringsrenten vil ligge ned mot null de neste årene. I neste møte i september bør Norges Bank senke renten, og varsle at den vil falle ytterligere fremover, sier han.

- Hvorfor er det viktig?

- Det er for å holde kronekursen svak, noe som gjør at handelsvirksomheten styrkes. Samtidig er det et signal til husholdningene: De trenger ikke stramme til altfor mye, da de får hjelp av lavere renter i årene som kommer. Det er veldig lett at alle nå begynner å stramme til etter uværsmeldingene fra øst. Da kan resultatet bli stigende arbeidsledighet, sier sjeføkonomen.

Oljeprisen under 44 dollar

Oljeprisen er også i fall. Den er nå under 44 dollar fatet og har ikke vært lavere siden 2009, ifølge E24. Det påvirker Norge direkte. Samtidig presenterte Norges Bank Investment Managment det svakeste Q2-resultatet for oljefondet på lenge i forrige uke.

- Jeg tror fallet på Oslo Børs mandag er en fornuftig justering til den nye verden med nye råvarepriser. Men det er vanskelig å si om markedene vil falle videre, sier Andreassen i Eika-gruppen.