Både asiatiske og europeiske børser falt kraftig mandag.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 5,19 prosent mandag og endte på 555,25 poeng.

Privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank1 SMN frykter at børsfallet får konsekvenser for dem som har valgt å spare i aksjefond heller enn å sette pengene i banken.

Samtlige Odin-fond falt allerede før helgen. Odin Norge, som har en portefølje av norske selskaper, var ned 1,86 prosent, ifølge Oslo Børs.

- Frykter fall, tar tap

- Jeg frykter at mange har blitt lurt inn i aksjefond. Folk har lest om lave bankrenter og kanskje gått inn i fond på feil premisser, uten å være villig til å beholde andelene sine gjennom slike verdifall vi ser nå. De tar tapet i frykt for videre fall, sier Reite, og fortsetter:

- Børsfallet gjør nok at mange har tapt langt mer enn inflasjonen på å følge råd om aksjesparing. Det har tidligere vært saker i avisen om folk som har «tjent» ti prosent på fond, men nå er kanskje de pengene borte.

- Men med svært lave bankrenter har det vært ganske gunstig å sette pengene i fond?

- Frem til i dag. Det har vært mange eksempler på hvor mye man har «tjent», men man tjener jo ikke noe før man har tatt gevinsten. Men på lang sikt blir det nok avkastning, og det er jo også en kjøpsmulighet når børsene faller, sier Reite.

På generelt grunnlag advarer han mot å tenke at «pengene blir borte uansett» - og at man derfor slutter å spare.

Reite: Spar pengene!

- Uansett hvor lav rente det er på bankinnskudd, så er penger spart bedre enn penger brukt. Folk må ha et bevisst forhold til dette. Det er bedre å ha penger enn å ha brukt dem opp, sier Reite.

Én av konsekvensene av børsfallet, er at rentene vil holde seg lave og kanskje falle ytterligere. Men dette kan også være positivt for husholdninger, ifølge Reite.

- Om børsene faller over hele verden, tar det enda litt lengre tid før renta øker. For de fleste av oss er jo det positivt. Men mange har sagt at man bør putte pengene sine inn i fond, og har man gått inn i dette på feil premisser og selger nå, så brenner man fingrene sine, legger han til.

- Bør vi være bekymret for boligprisene også?

- Det er ingen direkte sammenheng mellom børsfall i Kina og boligkrakk i Trøndelag. Den koblingen kan eventuelt komme dersom bedriftene begynner å slite. Men så lenge renta er lav og folk har jobb, er det ingen grunn til å frykte dette, sier han.