Pessimismen brer seg i næringslivet

Troen på lønnsomheten det neste året faller sterkt blant norske bedriftsledere. Det er nok et tegn på at norsk økonomi kan gå mot vanskeligere tider.

Norske næringslivsledere ser mørkere på fremtiden enn for bare noen måneder siden, viser Norges Banks ferske forventningsundersøkelse.   Foto: Frank May / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Andelen næringslivsledere som forventer svekket lønnsomhet det nærmeste året, har nemlig økt kraftig fra andre til tredje kvartal i Norges Banks forventningsundersøkelse. Den ble lagt fram torsdag.

LES OGSÅ: Så ille står det til akkurat nå

Ikke siden finanskrisen i 2008 og 2009 har den såkalte lønnsomhetsindeksen for de neste tolv månedene vært så lav blant næringslivslederne.

– Dette er i tråd med det bildet vi har akkurat nå, at oljeprisfallet rammer norsk økonomi. Det kan slå ut i lavere lønnsomhet, også i fastlandsbedriftene, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

Investeringer

Bruce advarer mot å legge for stor vekt på en slik enkeltundersøkelse, men understreker samtidig at betraktninger om lønnsomhet kan ha bredere ringvirkninger for norsk økonomi.

– For det første har det noe å si for i hvilken grad bedriftene kan betale lønninger og slik stimulere forbruk. Men lønnsomhetsbetraktninger er også viktig for investeringene på fastlandet, sier han.

– Det er veldig liten investeringsvilje i næringslivet i Norge for øyeblikket. Dette kan svekke det bildet ytterligere, sier han med henvisning til forventningene om svekket lønnsomhet.

Bruce minner om at lavere investeringsvilje i neste omgang svekker veksten og jobbskapingen, blant annet innen bygg og anlegg.

LES OGSÅ: Mener regjeringen undervurderer økt ledighet

LES OGSÅ: Nye dystre tall under budsjettinnspurten

Svak indeks

Andelen av næringslivslederne som forventer svekket lønnsomhet de neste tolv månedene, er i tredje kvartal på 28,9 prosent, opp 3 prosentpoeng fra forrige kvartal, ifølge undersøkelsen.

Lønnsomhetsindeksen for de neste tolv månedene er i tredje kvartal på minus 5,6 poeng, en nedgang på 6,3 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Utslagene er størst blant bedrifter med færre enn 50 ansatte. Blant disse tror 29,4 prosent nå på svekket lønnsomhet det kommende året, en økning på 3,8 prosentpoeng fra andre kvartal.

Blant bedrifter med flere enn 50 ansatte har andelen som tror på svekket lønnsomhet, økt med 2,3 prosentpoeng, til 28,5 prosent.

Undersøkelsen er gjennomført av Epinion for Norges Bank fra 3. til 21. august.

LES OGSÅ: Oslo Børs rett opp fra start

På forsiden nå