De stakk av med 700 000 kroner

Torsdag ble Midt-Norges beste gründere kåret. Seram Coatings dro hjem med to av fire priser.

Seram Coatings stakk av med to priser. På bildet: Gisle Østereng, Eli Grong Aursand, Fahmi Mubarak, Daniel Perello og Emil Valaker.  Foto: Kai T. Dragland

Saken oppdateres.

- Vi hadde forhåpninger, men hadde ikke trodd vi skulle få to priser. Vi ble kjempeglade, og dette hjelper oss utrolig mye, sier daglig leder Gisle Østereng i Seram Coatings etter prisutdelingen på Studentersamfundet.

Under Innovator 2015 vant selskapet «Startstøtte», som er et etablererstipend på 500 000 kroner, og «Ung innovasjonspris» som årlig gis til en kvinnelig forsker, oppfinner eller gründer.

I år gikk sistnevnte pris, på 200 000 kroner, til Nuria Espallargas. Hun er 35 år og NTNUs yngste kvinnelige professor. Østereng beskriver henne som et råskinn, og sier Seram Coatings er heldige som har henne på laget.

LES OGSÅ: Tre unge kvinner vil skape milliardbedrifter i Trondheim (PLUSS)

Stort marked

Seram Coatings produserer overflatebelegg av et av verdens hardeste materialer, Silisiumkarbid.

- Vi er de første til å lage coating med det materialet, og har allerede verdensrekord i hardhet. Det hjelper oss veldig, sier Østereng.

Overflatebelegget er egnet til å beskytte det meste mot slitasje og rust, for eksempel motorer og industrideler.

- Det er et stort og økende marked på cirka 6 milliarder dollar, sier Østereng.

Han legger til at Seram Coating satser på produksjon lokalt på Sluppen i Trondheim.

- Vi har ingen planer om å produsere andre steder. I tillegg bruker vi bare råstoff fra Norge, sier Østereng.

LES OGSÅ: Selger huset for å fjerne stygge tatoveringer og utvikle dataspill

Del av festival

Innovator 2015, også kalt gründernes oscarfest, er den største prisutdelingen for gründere i Midt-Norge. Nytt for året er at prisutdelingen samarbeider med den ferske teknologifestivalen Trondheim Playground.

Torsdag kveld ble gründerprisene delt ut på Studentersamfundet. I tillegg til Seram Coatings, ble også tre andre vinnere kåret.

LES OGSÅ: - Les mer science fiction! (PLUSS)

Forenkler aksjemarkedet

Islero fikk årets «Take-Off»-pris for ideen om et nytt nettsted som skal forenkle aksjemarkedet.

- Det blir en abonnementsbasert tjeneste hvor brorparten av inntekten går tilbake til analytikerne. Dette er en kjent og testet forretningsmodell gjennom eksempelvis delingstjenesten Spotify, heter det i en pressemelding.

Juryen mener blant annet at Isleros konsept ser ut til å «fylle et udekket behov knyttet til identifisering av potensielle investeringsobjekt.»

Livreddende app

I kategorien «Venture Cup» ble det kåret vinnere i to kategorier; hovedklasse og entreprenørklassen. Hver av vinnerne fikk 70 000 kroner.

Det var bedriften Picterus som vant hovedklassen med en app som falt i smak hos juryen. Appen skal motvirke at barn dør av gulsott ved at fotografier analyseres.

Slik lyder deler av begrunnelsen:

- Vinneren tar tak i en stor og relevant utfordring - en utfordring på liv og død! Juryen er imponert over arbeidet som er lagt ned.

Stabilisator for Gopro

Vinneren av entreprenørklassen og 70 000 kroner var FlowMotion, som utvikler et hjelpemiddel til det populære kameraet Gopro.

Gimbal blir verdens første vannavstøtende stabilisator, som skal gi bedre Gopro-bilder fra for eksempel skiløypa. Ved hjelp av sensorer og elektriske motorer holdes kameraet helt i ro mens brukeren beveger seg.

Ifølge en pressemelding har FlowMotion utviklet en prototype som leverer 100 prosent.

Picterus utvikler en app som skal redde barn fra gulsott. 
    
      (Foto: Kai T. Dragland)

Picterus utvikler en app som skal redde barn fra gulsott.  Foto: Kai T. Dragland

Trondheim Playground
 • Teknologifestival i Trondheim med over 30 arrangementer innen teknologi, innovasjon og kreativitet som arrangeres for første gang.
 • Festivalen er et samarbeid mellom mange aktører og har består blant annet av Maker Faire, Innovator, Technoport Talks, Gjenbruksdagen og diverse minikonferanser på blant annet DIGS og Dokkhuset i regi av Webstep, Næringsforeningen, Jabb og NTNU Accell.
 • Festivalen varer fra onsdag til lørdag. Fredag og lørdag vil Torvet bli fylt av boder med rundt 80 utstillere. Der vil ulike oppfinnere og teknologibedrifter vise frem teknologi på en måte som skal være underholdende og inkludere publikum.
På forsiden nå