Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) som Statistisk sentralbyrå publiserte i sommer, satte en kraftig støkk i både politikere og eksperter. Undersøkelsen viser at ledigheten har steget med 31 000 personer det siste året, og at 4,4 prosent av arbeidsstyrken nå står uten jobb.

Her finner du en interaktiv graf som viser utviklingen i AKU-ledigheten siden 1972.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea, som onsdag la fram helt ferske prognoser, tror tallene lyver.

- Det er ingen grunn til panikk, sier han til Adressa.no.

- Økningen vi har hatt i ledigheten ser lite troverdig ut. Det er faktisk vekst i antallet som kommer i jobb. Men av en eller annen grunn er det veldig mange som melder seg på arbeidsmarkedet, og det er ikke normalt. Det normale er at færre av dem som er i yrkesaktiv alder, ønsker jobb når arbeidsmarkedet er svakt, utdyper han.

LES OGSÅ: Så ille står det til akkurat nå

LES OGSÅ: Mener regjeringen undervurderer økt ledighet

LES OGSÅ: - Nå får vi den høyeste ledigheten siden 1995

Spår svak økning

Ifølge Bruce står ledige mellom 15 og 24 år for halvparten av økningen det siste året. Et stort flertall er studenter som søker deltidsjobb, mener han.

- Det er ikke et stort sosialt problem om de ikke kommer i jobb, sier Bruce.

AKU-tallene fra SSB baserer seg på kvartalsvise telefonintervjuer med 24 000 personer mellom 15 og 74 år. Bruce mener tallene er beheftet med stor usikkerhet. Han stoler mer på statistikken fra NAV, som kun viser registrerte arbeidssøkere og folk på tiltak. Her er økningen på bare 8 300 personer det siste året.

Enkelte har spådd en AKU-ledighet på 5,5 prosent neste sommer, tilsvarende 160 000 personer i yrkesaktiv alder. Så høy har ikke ledigheten vært siden 1995.

Bruce tror ikke det går på langt nær så ille.

- Jeg tror økningen blir mye mer moderat, slik at vi kommer opp mot 5 prosent i 2017. Vi er på 4,4 prosent allerede. Det betyr at veksten vi har sett det siste året, kommer til å avta markant, sier han.

- Overdramatiserer problemene

Nordea spår en økonomisk vekst på 1,3-1,6 prosent i Fastlands-Norge i 2016 og 2017. Det er lavere enn veksten de siste årene, men langt fra noen krise, understreker sjefanalytiker Bruce.

Mange av dem som mister jobben i oljenæringen, vil bli sysselsatt innen tjenesteproduksjon, offentlig sektor, bygg og anlegg og eksportnæringer som nyter godt av den svake krona, mener han.

- Det betyr at pessimismen som gjenspeiler seg i diverse indikatorer og i det som står i avisene er overdramatisert?

- Ja. Det er jo et veldig fokus på industri nå. Det er tross alt 10–15 prosent av økonomien vår. Der er det svakheter. Det vil helt klart ramme vestlandsfylkene, men vår beste tro er at dette ikke kommer til å smitte over slik at vi får en stor nedgang og pessimisme blant befolkningen generelt, svarer Bruce, men påpeker at spådommen er usikker.

- Hvis det virkelig brer seg en bred pessimisme og forsiktighet i befolkningen, blir bildet annerledes. Forbruket er den sterkeste drivkraften bak veksten i norsk økonomi. Men vi har ikke sett mye til en slik pessimisme ennå, og vi tror ikke det kommer til å skje.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea er forsiktig optimist, men understreker at usikkerheten er stor. Foto: Bård Ove Molberg