OSLO: Så seint som i vår trodde prognosemakerne i Statistisk sentralbyrå på en forholdsvis myk landing for den skadeskutte oljeindustrien. Etter en kraftig nedtur i år og neste år, trodde SSB at kurven ville flate ut i 2017.

Det tror ikke byrået lenger. I den siste prognoserapporten som ble lagt fram i Oslo torsdag, spår SSB at oljeinvesteringene vil falle med 12 prosent i år, 10 prosent neste år, 9 prosent i 2017 og 5,5 prosent i 2018.

I kroner og øre betyr det et fall fra rekordhøye 214 milliarder kroner i 2014 til 147 milliarder i 2018. Det vil i så fall være det laveste investeringsnivået på norsk sokkel siden 2010.

Flere mister jobben

Hovedgrunnen til nedjusteringen er at SSB tror oljeprisen vil holde seg lav lenger en tidligere antatt. Det betyr i så fall at svært få nye utbygginger vil bli satt i gang på norsk sokkel de kommende årene.

Konsekvensen er at enda flere vil miste jobben. Så langt har 25 000 medarbeidere forsvunnet ut av oljebransjen siden nedturen startet i fjor sommer. Økonomer mener antallet vil dobles før stormen legger seg.

Oljesmellen vil være godt synlig på ledighetsstatistikken, ifølge SSB, men ikke så mye som man kanskje skulle tro. Fra en ledighet på 4,4 prosent av arbeidsstyrken i sommer (AKU), ventes ledigheten å komme opp i 4,6 prosent i gjennomsnitt neste år.

Klikk her for å se interaktiv graf av ledighetsutviklingen siden 1972

Konjunkturoppgang i 2018?

SSB tror imidlertid ikke krisen vil smitte over på resten av norsk økonomi, i hvert fall så lenge kinesisk økonomi unngår de verste fallgruvene. Forbruket, både blant private og i det offentlige, ventes å fortsette opp, og sørge for en vekst i brutto nasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge på 1,8 prosent i 2016 og pene 2,9 prosent i 2018.

Ved siden av forbruket, vil økt boligbygging, lav rente og gunstig valutakurs sørge for å holde aktivitetsnivået oppe, blant annet eksportindustrien, ifølge SSB.

"Bedre konkurranseevne og tilgang på kvalifisert arbeidskraft samt utsikter til at rentene vil holde seg lave lenge er faktorer som vil bidra til økte investeringer og omstilling i økonomien", skriver SSB i rapporten økonomiske analyser 3/2015.