Høyesterett har avslått anken fra utbyggeren Norsk boligutvikling, som står bak boligprosjektet Ranheim Panorama på Reppe i Trondheim.

Utbyggeren anket dommen fra Frostating lagmannsrett. Lagmannsretten slo blant annet fast at leiligheten som Gaasø skulle flytte inn i bar preg av «gjennomgående slett håndverk», basert på en takstrapport som ble lagt frem i retten.

Se bildene som ble tatt rett etter innflyttingsdatoen her.

- Vi er overlykkelige

Lagmannsretten mente paret hadde rett både til erstatninger for utbedringene de selv gjorde, et prisavslag fra prisen de kjøpte leiligheten for, full dekning av saksomkostninger og forsinkelsesrenter. Til sammen ble Gaasø og mannen tilkjent 500 000 kroner.

- Jeg er veldig glad for at dette er over. Vi var hele tiden trygge på at anken ble forkastet, fordi saken var så opplagt. Nå er vi overlykkelige for at vi kan gå videre, for det har tatt oss to år. Jeg tror vi har snakket på vegne av mange forbrukere underveis, og statuert et eksempel, sier Gerd Gaasø.

Paret anket selv saken til lagmannsretten, etter at de tapte den første rettsrunden i Sør-Trøndelag tingrett.

Brukte 140 000 på utbedringer

Det var i 2011 at Gaasø og mannen inngikk kjøpekontrakten med utbyggeren. Den gangen trodde de at de hadde funnet drømmeleiligheten i prosjektet Ranheim Panorama. Med beliggenhet nederst på Reppe og bokstavelig talt panoramautsikt over Trondheimsfjorden, hadde paret få betenkeligheter med å betale 3,7 millioner kroner for den rundt 80 kvadratmeter store leiligheten.

Men da de skulle gjennomføre overtakelsesmøtet våren 2013, fant paret raskt ut at leiligheten ikke sto til forventningene. Blant annet var det lagt en list midt over gulvet på stua. Listen hadde ikke vært omtalt i noen av prospektene, men utbygger forklarte at man måtte regne med å få en slik list over gulvet, siden utbygger hadde valgt å bygge blokka som modulbygg.

Dette nektet paret å godta, og de valgte å legge nytt gulv for å få den fjernet. Da de åpnet gulvet, ble det imidlertid oppdaget mer alvorlige feil. En takstmann ble hentet inn, og påpekte over 50 feil og mangler rundt om i leiligheten. Gulvet måtte avrettes både på stue og kjøkken, i tillegg til en rekke andre ting i leiligheten. Utbedringene kostet til sammen 140 000 kroner.

- Ta med fagfolk på overtakelse

Gaasøs advokat, Elling André Lillefuhr, mener dommen viser at bustadoppføringsloven ikke tillater at utbyggere kan komme seg unna med det han kaller slett håndverk.

- Dette har vært et bygg med en del problemer. Jeg mener saken viser at det lurt å ta med fagfolk på overtakelsen. Noen følte at de ble overkjørt av en utbygger som hadde lite tid på hver leilighet, sier Lillefuhr.

- Uenig i dommen

Utbygger Norsk boligprosjekts advokat, Trond Skogly, sier at de er uenige i dommen fra lagmannsretten, men at de må forholde seg til at Høyesterett har avslått anken.

- Jeg ser ingenting prinsipielt i denne saken. Det er gjort en konkret vurdering av påberopte feil og mangler. Vi har ikke annet å gjøre enn å ta den til etterretning, sier Skogly.