Med mellomtittelen «Norsk økonomi på vei inn i resesjon?», slår Sparebank1-gruppens sjeføkonom Elisabeth Holvik an en dyster tone i sin makrorapport for september.

Resesjon er fagøkonomenes begrep for negativ vekst i bruttonasjonalproduktet (BNP), et fenomen som hører til sjeldenhetene her til lands. Sist det skjedde, var under finanskrisen i 2009.

Overfor Adresseavisen understreker Holvik at hun ikke finner grunn til å spå at norsk økonomi er på vei inn i en resesjon, men at usikkerheten har økt de siste ukene.

- Det er en fare for at det skjer. Det er vanskelig å vite hvor dyp nedturen blir, sier hun.

- Svak krone rett medisin

Den svake krona er et soleklart uttrykk for at utsiktene for norsk økonomi er dystre, mener Holvik.

- Valutamarkedet varsler veldig tidlig om de økonomiske utsiktene for et land. At krona er så svak, er et tegn på at en del utenlandske investorer er mer avventende til utviklingen i Norge.

Samtidig er en svak krone den beste medisinen for norsk økonomi akkurat nå, påpeker hun.

Det er vanskelig å vite hvor dyp nedturen blirDen beste hjelp norsk økonomi kan få til å omstille seg og skape nye arbeidsplasser, er en svak kronekurs», skriver Holvik makrorapporten som ble offentliggjort mandag.

Håper på rentekutt

Skal krona holde seg svak, bør hovedstyret i Norges Bank gjøre to ting når de møtes 24. september for å fastsette den norske renta, anbefaler Holvik.

  • Kutte styringsrenta fra rekordlave 1 til 0,75 prosent.

  • Signalisere at det kan komme flere rentekutt dersom situasjonen forverrer seg.

- Jeg tror og håper det holder med ett rentekutt, og at utsiktene blir litt bedre neste år. Men skulle de bli svakere, bør Norges Bank si at de er klare til å kutte renta enda mer, kommenterer Holvik, som mener signaler om lavere rente vil bidra til å holde krona svak.

Det kan gi et etterlengtet oppsving for norsk eksportindustri. En svak krone betyr alt annet likt at norske varer blir billigere på eksportmarkedene, samtidig som importvarer blir dyrere i Norge.

Likevel kommer ting til å bli verre før de blir bedre, påpeker Holvik. Statistisk sentralbyrås spådom om at arbeidsledigheten vil være 4,6 prosent i snitt i 2016, tror hun er for optimistisk.

- Jeg tror vi når en topp på fem prosent neste år, sier hun.