Brikkeprodusenten Dialog Semiconductor kjøper amerikanske Atmel Corporation for rundt 4,6 milliarder amerikanske dollar. Datterselskapet Atmel Norway holder til på Rosten i Trondheim. Selskapet lager mikrokontrollere og berøringsbrikker, som brukes i blant annet mobiltelefoner, nettbrett, pc-er og bilnøkler.

Strategisk vurdering

Daglig leder i Atmel Norway, Vegard Wollan, sier Atmel har vurdert å slå seg sammen med andre en stund.

- Vi har hatt en periode med strategiske vurderinger om selskapet skal slå seg sammen med noen eller fortsette uavhengig. Det er godt å ha konkludert, og det ser ut som de to selskapene passer godt sammen. Det som er fint med Dialog og Atmel, er at vi har komplementære produkter. Vi er i de samme markedene i stor grad, men ikke med de samme chipene. Markedene er mobil, bil og iot («Internett of things»: Betyr at ting kan sende og motta meldinger, journ.anm.), sier Wollan.

Han peker på at markedet Atmel er i, særlig de to siste årene, har vært preget av oppkjøp og sammenslåinger til større enheter. Atmel og Dialog venter derfor også stordriftsfordeler, samt at en sammenslåing betyr flere kunder.

- Business as usual

Kjøpet skal etter planen gjennomføres i første kvartal neste år. Wollan kan foreløpig ikke si hva det vil bety for Atmel Norway.

- I forhold til teamene og produktutvikling er ikke det noe jeg kan si noe om akkurat nå. Vi opererer med «business as usual», sier Wollan.

Atmel Norway har hovedkontor på Vestre Rosten i Trondheim, og har rundt 190 medarbeidere. Blant kundene er Google, Microsoft, Bosch, Sony, Samsung, LG, General Motors, Ford, Jaguar og Tesla.

De to gründerne bak teknologien til Atmel Norway, Vegard Wollan og Alf-Egil Bogen, fant i hverandre en felles lidenskap for mikroprosessorer som studenter ved NTNU. I 1995 dro de til Atmels hovedkontor i California og overbeviste sjefen om at deres brikke, eller mikrokontroller, var fremtiden. De solgte da teknologien til Atmel i USA, og ble en del av det verdensomspennende konsernet.

Får gevinst

Dialog Semiconductor har hovedkontor i London, men aksjene omsettes på børsen i Tyskland. Tilbudet fra Dialog Semiconductor gir aksjonærene i Atmel en gevinst som er 43 prosent over sluttkursen til aksjene i Atmel Corporation på børsen i New York fredag.

Wollan eier aksjer i Atmel, men sier han ikke vet hva han tjener på oppkjøpet fra Dialog Semiconductor.

- Jeg har ikke har regnet ut det i detaljer, sier Wollan.

Atmel Corporation hadde i fjor en omsetning på rundt elleve milliarder norske kroner. Om lag 70 prosent av omsetningen er mikrokontrollere og berøringsbrikker utviklet eller ledet fra Atmel Norway i Trondheim.