3,7 millioner laks må slaktes på Nordmøre

Luseproblemer hos Lerøy og Salmar i Halsa og Aure.

Mattilsynet har pålagt nedslakting i fem anlegg i Halsa og Aure.  Foto: Illustrasjonsfoto: Therese Alice Sanne

Saken oppdateres.

Mattilsynet har pålagt nedslakting av totalt 3,7 millioner laks i anlegg hos Lerøy og Salmar på Nordmøre. Det skriver Tidens Kra.

- Situasjonen er dramatisk. Jeg har aldri vært borti en så vanskelig situasjon som i år med så mange lokaliteter som sliter samtidig, sier Barbo Rimeslaatten Klakegg i Mattilsynet til TK.

Årsaken til pålegget om nedslakting er store luseproblemer på slakteferdig laks i fem anlegg i Halsa og Aure. Fiskene ble satt ut våren 2014 og veier nå rundt fem kilo.

Les også: Mattilsynet vil ha stopp i oppdrettsveksten

Les også: Kjenner vi lusa på gangen?

Fire Lerøy-anlegg

Nedslakting har skjedd eller er pålagt ved Lerøy Midt sine lokasjoner ved Segelråa og Hagahammaren på Tustna. Her er tømming allerede gjennomført. Men også Lerøys anlegg ved Skåren i Halsa er tømt etter pålegg. Det siste Lerøy-anlegget er ved Fætten i Halsa som har fikk frist til 21. september med å slakte ned 860.000 fisk som er rammet av lus der. Totalt er det for Lerøy snakk om 2,9 millioner laks.

For Salmar sin del er det snakk om anleggene i Korsneset i Halsa hvor det innen 22. september skal ha skjedd nedslakting av totalt 780.000 fisk.

Les også: Her planlegger de fremtiden for oppdrettsnæringen

Avlusing pålagt ved flere anlegg

Ifølge Barbo Rimeslaatten Klakegg er grensen på 0,5 kjønnsmodne hunnlus i snitt per fiskoverskredet over flere uker ved disse anleggene.

De økonomiske tapene ved nedslakting av slaktemoden fisk, er ifølge selskapene ikke store. Større bekymring er det derfor knyttet til de økonomiske tapene dersom avlusningstiltak på fisk satt ut høsten 2014 ikke gir effekt. Ifølge Tidens Krav er et titalls andre anlegg, med yngre fisk, også hard rammet av lus og har fått pålegg om avlusning.

Les også: Stor økning i lakselus

Se video: Se hvordan sjøørrett plages av lakselus

På forsiden nå