Snart skifter alle Statoil-stasjonene navn

Fra og med neste år får Statoil-stasjonene nye farger, ny logo og navnet Circle K.
Statoil-stasjonen på Rosten vil i løpet av neste år få nye røde farger, og nytt navn: Circle K. Bla til høyre for å se hvordan det nye merket ser ut. 

Statoil-stasjonen på Rosten vil i løpet av neste år få nye røde farger, og nytt navn: Circle K. Bla til høyre for å se hvordan det nye merket ser ut. 

Slik vil dagens Statoil-stasjoner se ut fra og med mai 2016, når omprofileringen til Circle K er gjennomført.  (Foto: Illustrasjon: Statoil Fuel & Retail)

Slik vil dagens Statoil-stasjoner se ut fra og med mai 2016, når omprofileringen til Circle K er gjennomført.  Foto: Illustrasjon: Statoil Fuel & Retail

Saken oppdateres.

Grunnen er at eierselskapet av bensinstasjonene, kanadiske Couche-Tard, har bestemt at alle deres bensinstasjoner verden over skal få samme navn.

Fra mai 2016 er det dermed slutt for alle bensinstasjonene som til nå har hett Statoil. Butikkene blir omprofilert, og vil få en rød farge, ny logo og navnet Circle K. Det samme skjer med Statoil-stasjonene i Skandinavia, Baltikum, Polen og Russland, skriver Statoil Fuel & Retail i en pressemelding.

LES OGSÅ: Derfor stuper ikke drivstoffprisen når oljeprisen er i fritt fall (PLUSS)

LES OGSÅ: Konkurransetilsynet har sjekket når det er billigst å fylle bensin

Kjøpt opp i 2012

I motsetning til det mange kanskje tror, er det nemlig ikke det norske oljeselskapet Statoil ASA som eier Statoil-stasjonene. Statoil Fuel & Retail var en integrert del av oljeselskapet Statoil ASA frem til 2010, da det ble skilt ut som et eget selskap.

I 2012 kjøpte kanadiske Couche-Tard opp selskapet, og tok dermed over alle Statoilstasjonene i Norge og Europa.

LES OGSÅ: Statoil og Narvesen i kiosk-krig

15 000 stasjoner verden over

Circle K er Couche-Tards størte internasjonale merke, og finnes verden over. Kun i delstaten Quebec i Canada vil navnet Couche-Tard bestå slik det har gjort i dag, på grunn av «spesielle forhold i dette markedet», som Statoil Fuel & Retail skriver i pressemeldingen.

Circle K-merket vil etter omprofileringen bestå nær 15 000 butikker fordelt på 14 land verden over. Samlet jobber det over 100 000 mennesker under Circle K.

- Det å bruke ett globalt varemerke vil gjøre oss sterkere, styrke vår kultur og hjelpe oss med å gjøre dagen litt bedre for våre kunder. En viktig grunn til å kjøpe Statoil Fuel & Retail var å etablere en posisjon i Europa og skape en plattform for videre vekst i regionen. Ett globalt merke vil gjøre det lettere, uttaler Couche-Tards konsernsjef Brian Hannasch.

LES OGSÅ: Fem nye ladestasjoner i Trøndelag

Hva synes du om at Statoil-stasjonene bytter navn til Circle K?
Du må velge et alternativ
Bensinstasjoner som har byttet navn

Dette er ikke første gang en bensinstasjonkjede som holder til i Norge skifter navn.

Adresseavisen har tidligere jaktet på de klassiske bensinpumpene som fortsatt står i Trøndelag, les reportasjen her.

Her er en liste over bensinstasjonkjeder som har skiftet navn.

  • Statoil: Norsk Brændselolje valgte navnet MIL i 20-årene. Den britiske medeieren BP overtok senere profileringen. I 1976 kjøpte Statoil kjeden, innlemmet Hydro- og OK-stasjonene og tok navnet Norol. Først i 1991 ble Statoil-navnet tatt i bruk i Norge. Da var de allerede store i Sverige og Danmark etter oppkjøp av Esso-stasjonene der. Året etter overtok Statoil deler av Mobils stasjoner i Norge.
  • Mobil: Først under navnet Mobilgas med den flotte vingehesten Pegasus i logoen, senere bare Mobil. Stasjonene solgt til Statoil og Hydro i 1992. Fusjonert med Esso i 1999.
  • Esso: Merkenavnet til amerikanske Exxon Corp (nå ExxonMobil). Det norske merket Tiger (etablert i 1915) ble overtatt av Standard Oil som lenge var navnet på bensinstasjonene. I 1939 kom navneskiftet til Esso, basert på uttalen av forbokstavene i Standard Oil.
  • YX/Uno-X: Første norske Texaco-stasjon i 1937, omdøpt til Caltex i 1947, tilbake til Texaco i 1967, fusjonert med Hydro i 1995 og dannet Hydro-Texaco. Ble til YX (Reitangruppen) i 2006, selskapet skiftet navn til Uno-X i 2009. Ubetjente stasjoner har dette merket, de betjente heter YX.
  • Shell: Eneste merkenavn på det norske markedet som har vært uforandret siden starten (i 1912). Overtok Fina-stasjonene i 1999. Shell kjøpte også opp Gulf i 1978, som var et bensinstasjonnavn i Norge siden før krigen. Merkenavnet Gulf er fortsatt i bruk på en rekke oljeprodukter.
  • I tillegg har man enkelte andre bensinstasjonkjeder som fortsatt eksisterer i dag. Dette er blant annet Best, en forhandlereid kjede startet i 1999, og har 130 stasjoner. ST-1 kjøpte Jet-stasjonene i 2010 og holder stort sett til på Østlandet.
  • Kilde: «På ville veier» - Stein Arne Sæther
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå