Skred etter rentemøtet:

Flere banker setter ned boliglånsrenta

Rentekuttet fra sentralbanken får umiddelbare konsekvenser.

Trond Mellingsæter og Danske Bank svarer umiddelbart på Norges Banks rentekutt. Det gjør også Sparebank1 SMN, DNB og Nordea, som var først ute.  Foto: ADRESSEAVISEN

Saken oppdateres.

- Vi ser at rentekuttet fra Norges Bank også fører til fall i pengemarkedsrenten og dermed våre finansieringskostander. Dette ønsker vi også skal komme både nye og eksisterend3e kunder til gode, sier Danske Banks leder for personmarked i Norge Trond Mellingsæter.

Ny boliglånsrente til unge i banken blir 2,25 % og vil med det være bankens beste rente til ordinære kunder, heter det i en pressemelding fra banken.

LES OGSÅ: Setter ned styringsrenta til historisk lavt nivå

Flere følger etter

Det var Nordea som var først ute med å sette ned sin boliglånsrente etter kuttet torsdag. Danske Bank fulgte etter - før en rekke banker svarte med samme mynt.

Også Sparebank1 SMN kutter i bolglånsrenta: Ny laveste pris blir 2,25 prosent for Boliglån for unge til LO-medlemmer. Boliglånskunder over 34 år tilbys fra 2,55 prosent.

- Dagens rentekutt i Norges Bank fører til at også pengemarkedsrenta faller. Det kommer nå alle våre boliglånskunder til gode, sier konsernsjef Finn Haugan i Sparebank 1 SMN i en pressemelding.

Også DNB kutter renta, melder E24.

Historisk lav rente

Det var på forhånd knyttet stor usikkerhet til om Norges Bank ville sette ned styringsrenta ytterligere under dagens møte. Flere eksperter har ment at banken ville gjøre smart i å vente.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eikagruppen mente imidlertid at bankenes økte innlånskostnader den siste tiden var et klart argument for at renta skulle ytterligere ned.

Både han og sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank mente imidlertid at dette neppe ville komme «vanlige bankkunder» til gode, da marginene til bankene var i ferd med å spises opp.

Meglere bekymret

Nå varsler imidlertid Danske Bank at deres finansieringskostander er gått ned, og de setter ned renta. Det gjør imidlertid Norges Eiendomsmeglerforbund bekymret.

Forbundet frykter økt boligprisvekst og at allerede gjeldstyngede norske husholdninger vil ta opp enda mer lån. Med økende arbeidsledighet - et tiltak styringsrentenedsettelsen for øvrig er ment å motvirke - er de redd for at svært mange boliger plutselig kommer på markedet samtidig.

På forsiden nå