Aker-ansatte frykter for arbeidsplassene

Med 1600-1700 ansatte er Aker Solutions den største private arbeidsgiveren i Midt-Norge. Nå frykter ansatte at Røkke-bråket setter arbeidsplasser i fare.

Saken oppdateres.

Stormen rundt Kjell Inge Røkke er blitt en snakkis på verkstedgulvet ved Trøndelags største industriarbeidsplass. Klubbleder ved Aker Verdal, Stein Aamdal, håper vinden snart løyer.

– Det er klart at når krigstypene kommer fram i avisene, og det framsettes veldig grove beskyldninger mot styre og ledelse i landets største industrikonsern, blir dette et tema blant oss som jobber her, sier han.

– Hvis ikke dette snart stopper og partene finner en løsning, vil det være å sette arbeidsplasser i fare, framholder klubblederen.

Slår ring om Røkke

Som styremedlemmer i Aker ASA har Aamdal og konserntillitsvalgt Atle Tranøy vært sentrale i utformingen av salgsavtalen som har satt det politiske Norge i brann. Begge står fast ved at Aker Solutions er tjent med å kjøpe andeler i fem selskaper fra Røkke-kontrollerte Aker ASA for 1,9 milliarder kroner.

– Vi ville naturligvis ikke anbefale noe som utgjør en trussel mot egne arbeidsplasser. Ingen har presset oss til å sette arbeidsplasser i fare, sier en engasjert Aamdal, som mener statens krav om generalforsamling i Aker Solutions minner om maktmisbruk.

– Å stille ufravikelige krav er på en måte å bruke makt. Dersom det er slik at staten er misfornøyd med aksjonæravtalen og innflytelsen den gir, må partene snakke sammen og finne en løsning alle kan leve med. Man må kunne greie å håndtere uenighet på en helt annen måte enn det man har gjort hittil, sier Aamdal.

Raser mot kritikerne

Tranøy mener kjøpet trygger de 12.000 arbeidsplassene i Aker-systemet i Norge.

– Det er grovt usaklig både mot selskapene, deres ansatte og deres ledelse å kalle dette for søppeldumping. Det vitner om en fullstendig mangel på innsikt. Dette dreier seg om bedrifter med banebrytende teknologi, og som vil styrke de eksisterende virksomhetene i Aker Solutions, sier Tranøy, som ikke går god for påstander om at selskapene har et finansieringsbehov på fem milliarder de nærmeste årene.

– Det bygger på en grov feilslutning, sier han.

Tror Røkke blir

Rolf Utgård er fagforeningsbossen som sto i front da Røkke forsøkte å overta skakkjørte Kværner i 2001. De siste to ukene har han konsekvent avvist alle forespørsler om å kommentere Røkke-bråket. Overfor Adresseavisen gjør han et unntak.

– I det korte løp er det ingen grunn til å frykte for arbeidsplassene. Men jeg tror en langvarig konflikt kan være uheldig, sier Utgård, og peker på at Aker Solutions kan trenge myndighetenes velvilje for eksempel i forbindelse med oppdrag, lån eller garantier.

At den temperamentsfulle moldenseren Kjell Inge Røkke skulle finne på å rømme Norge med halen mellom beina, har han ingen tro på.

– Systemet med Røkke på toppen er mer rasjonelt enn det, sier Utgård.

 
På forsiden nå