Statssekretær: «Har ikke tatt stilling til om bildene blir frigitt»

Skandalejakten ble filmet

Selfangstinspektør om bord på M/S Kvitungen har levert flere timer med filmopptak. Nå vurderer regjeringen å hemmeligholde bildene.

Saken oppdateres.

20 år etter at NRK viste den avslørende filmen om norsk selfangst – laget av fotograf, journalist og selfangstinspektør Odd Lindberg - kan fangstnæringen igjen rammes av drepende bilder fra drivisen.

Men det er ikke sikkert du får innsyn.

- Det er ikke tatt stilling til om eller når disse bildene og filmene vil bli frigitt, var den knappe kommentaren Adresseavisen fikk på e-post fra statssekretær Vidar Ulriksen i går kveld.

Halvard Wensel, kommunikasjonsrådgiver i Fiskeridepartementet, bekrefter at statssekretærens e-postmelding betyr at filmene kan bli unntatt offentlighet – selv etter at saken er ferdig etterforsket.

Lindbergs råd: Sivil ulydighet

Selfangstinspektøren om bord på M/S Kvitungen har rapportert om selunger som krøkes levende, skadeskutte dyr og sel som blir skutt i sjøen. Mye minner om det Odd Lindberg rapporterte om i 1988.

LES OGSÅ: Rapport: Ulovlige automatvåpen mot selunger

- Mitt umiddelbare råd til inspektøren er at hun for enhver pris må offentliggjøre sine filmopptak. Hvis disse hemmeligholdes er det en veldig dårlig sak for landet, sier Odd Lindberg.

I følge rapporten fra inspektøren på M/S Kvitungen ble flere selunger "krøket" levende, som betyr at de heises levende om bord i skuta ved hjelp av en slags klepp montert på en lang bambusstang.

- Krøking var en av de tingene granskingskommisjonen påpekte aldri måtte skje igjen. Dette er veldig grovt, sier Lindberg i dagens utgave av Adresseavisen.

- Statens eiendom

Direktør Aksel Eikemo i Fiskeridirektoratet, sier alle selfangstinspektører er på jobb for Staten, og at det ikke er noen tvil om at bildene er Statens eiendom.

LES OGSÅ: Drev skytetrening på levende selunger

Konstituert politimester Einar Sparboe Lysnes sier politiet har mottatt flere timer med filmopptak, og et stort antall bilder, fra Fiskeridirektoratet som anmeldte skipperen på M/S Kvitungen og rederiet Polarferd.

- I rapporten fra inspektøren påstås det at selunger krøkes levende, blir dette dokumentert på film?

- Jeg kan ikke kommentere innholdet av hensyn til etterforskingen.

Topp-politikk: Da som nå

- Jeg opplevde mye av det samme som beskrives i denne rapporten, den gang skjøt de også inn geværene sine på levende dyr, sier Odd Lindberg.

Rapporten han skrev fra fangstskuta "Harmoni" ble umiddelbart hemmeligstemplet av Fiskeridirektoratet da det mottok rapporten 11. juli 1988 – og flere departement ble etter hvert satt i beredskap for å dempe virkningene av Lindbergs sivile ulydighet.

- Daværende utenriksminister Thorvald Stoltenberg ringte hjem til meg flere ganger for å få meg til å snu i saken, sier Lindberg, og regjeringsadvokaten forsøkte å stoppe NRK fra å vise bilder han hadde tatt fra drivisen.

Skjermer inspektøren fra "pressgrupper"

Selfangstinspektøren, som har laget rapporten fra M/S Kvitungens jakt øst for Grønland, vil ikke svare på henvendelser fra media.

- Vi har ikke gitt henne munnkurv, men hun ønsker ikke oppmerksomhet om sin egen person nå, sier kommunikasjonssjef Olav Lekve i Fiskeridirektoratet.

- Hvorfor ikke?

- Vi ønsker ikke at hun skal utsettes for press fra for eksempel fangstmiljø og dyrevernmiljø som ønsker å påvirke hennes eventuelle vitnemål.

- Frykter dere en ny Lindberg-sak?

- Nei, det frykter vi ikke.

Lindberg: "En folkefiende"

Fra 12. mars til 11. april 1988, skrev Odd Lindberg detaljert ned det han så som inspektør på selfangstskuta "Harmoni". Han tok over fem tusen bilder. Filmet.

- Inspektørenes rapporter hadde ofte vært på under en side, noen ganger et par linjer, men min rapport var detaljert og ble underbygget av filmopptak. Tidligere rapporter hadde også varslet om brudd på fangstforskriftene, men disse ble ikke fulgt opp - verken av inspektører eller direktoratet. Hadde det skjedd ville det ikke blitt noen "Lindberg-sak," sier Odd Lindberg til Adresseavisen i dag.

Da Lindberg leverte den 33 sider lange – hemmeligstemplede - rapporten til Bladet Tromsø, startet helvete.

Ungene til Lindberg ble kalt "quisling-unger" og familiens hus ble tagget ned av hakekors. Rapporten ga mat til åtte rettssaker.

Avisa Tromsø ble dømt, men Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg opphevet dommen i 1999 av hensyn til ytringsfriheten.

Lindberg ble i 1990 dømt til å betale 390.000 kroner til 19 selfangere. Han flyttet til Sverige, hvor rettssakene mot selfangerne fulgte ham, og i 2008 ble gjelden hans slettet.

I 1990 uttalte den britiske forfatteren og regissøren Stephen Mills, som har laget naturfilmer for BBC, at Lindberg var Nordens svar på den forfulgte forfatteren Salman Rushdie.

Selv har Lindberg aldri tatt avstand fra å drepe sel. Han har tatt avstand fra metodene - og flere av forslagene hans ble fulgt da fangsforskriftene ble endret.

Nå skriver Odd Lindberg bok om sitt liv. Han kaller det en slags bearbeidelse av familiens sterke opplevelser. Mer vil han ikke si. Om boken.

 
 
På forsiden nå