Takket nei til flytende atomkraftverk

Norge takket nei til russiske flytende atomkraftverk da tilbudet ble lagt fram i Murmansk søndag.

Saken oppdateres.

– Vi var veldig tydelige på at det ikke er aktuell politikk fra norsk side å benytte seg av flytende atomkraftverk, sier statssekretær Erik Lahnstein (Sp) til NTB.

Tilbudet kom under det årlige møtet i den norsk-russiske felleskommisjonen for atomsamarbeid, der Norge ba om å bli orientert om planene om å frakte det første russiske flytende atomkraftverket langs norskekysten.

Langs norskekysten

Prototypen ble sjøsatt i St. Petersburg i juni i år, og har uløst internasjonale spekulasjoner om det lenge varslede programmet for å bygge en hel flåte av flytende atomkraftverk.

Prototypen som har fått navnet Akademik Lominosov må slepes langs norskekysten for å nå sitt endelige mål langt øst i Sibir. Ifølge russiske atommyndigheter skal den ikke benyttes av oljeindustrien.

– Vi fikk opplyst at denne prototypen skal gi strøm til områder uten eksisterende infrastruktur. Russerne ser for seg at det kan være marked for andre slike flytende innretninger i Asia, Afrika og Latin-Amerika, sier Lahnstein til NTB.

Markedet avgjør

Under møtet i Murmansk ble det også opplyst at det ikke eksisterer planer om å bygge nye flytende atomkraftverk før man har testet ut hvordan prototypen vil fungere rent teknisk, og om det vil være økonomi i å benytte seg av flytende atomkraftverk.

På forsiden nå