Oddekalv forpestet messe med fiskeslo

Utstillere ved Aqua Nor vil anmelde miljøaktivist Kurt Oddekalv.

Saken oppdateres.

I forbindelse med åpningen av fiskemessen Aqua Nor i Nidarøhallen tirsdag formiddag var det ikke bare kong Harald og fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg Hansen som fikk oppmerksomhet.

Miljøaktivisten Kurt Oddekalv og hans organisasjon Norges Miljøvernforbund satte også preg på messen.

- Det ble spredd fiskeslo hos utstillere, på presserommet og foran hovedinngangen. Det lukter dritt, rett og slett, sier Erik Hempel i stiftelsen Nor-fishing som arrangerer Aqua Nor.

Havbruksmessen er blitt arrangert i Trondheim hvert annet år siden 1979, og er blitt verdens største messe i sitt slag. I år er det til sammen 460 utstillere fra 26 land.

Vil bli anmeldt

Det er flere utstillere som har varslet at de vil anmelde Oddekalv og organisasjonen. Oddekalv ble bortvist fra området av vektere. Den sterke eimen av fiskeslo skal ha spredd seg raskt i hallområdet.

- Det ble satt ut brusbeger med fiskeslo rundt omkring av hans medarbeidere. Jeg synes det er veldig trist med en slik aksjon, sier Hempel.

Adresseavisen møtte en kamplysten Kurt Oddekalv utenfor Nidarøhallen.

- Oppdrettspenger lukter dritt, sier Oddekalv og utdyper:

- Bransjen tar ikke oppdrettsnæringen på alvor, og kamuflerer problemene. De forurenser i lokale fjorder og fjordarmer, og jeg er også kritisk til innholdet i fiskefôret. Dessuten savner jeg åpenhet i oppdrettsbransjen, sier Oddekalv.

Fiskerestene er fra bunnen av et settefiskanlegg ved Bergen. Oddekalv og hans medarbeidere kjørte en fryseboks med det illeluktende innholdet på taket av en bil til Trondheim.

20-30 liter fiskerester

Lasse Brunborg i Miljøvernforbundet var også til stede på aksjonen. Han forteller at de kledde seg anonymt og hadde også betalt inngangsbillett for å kunne gå inn i messesalen.

- Vi stilte med rundt ti personer, mens det var flere laksefiskere fra Trondheim som også deltok i aksjonen. Vi slo ut en boks med fiskeslo på rundt 20-30 liter utenfor hovedinngangen, og satte også ut noen kopper med fiskeslo i hallen. Det lukter så sterkt at det er mer enn nok, sier han.

Aksjonen var rettet mot oppdrettsnæringen, og ikke selve fiskemessen.

- Dette er for å vise hva slags arv vi får av oppdrettsnæringen. Det er en haug med dritt. På denne messen koser de seg i hverandres selskap, og vi mener at de ikke kan få fred lenger, sier han.

 
 
På forsiden nå