Truet med søksmål - fjerner parodi

Sparebank 1 SMN trekker videoen fra nett.

Saken oppdateres.

Sparebank 1 SMN har valgt å ta Clooney-parodien av lufta etter at konkurrenten Dnb Nor truet med å forfølge saken juridisk.

De så ikke humoren i at Sparebank 1 SMN laget sin egen vri av den mye omtalte George Clooney-reklamen.

- Bryter loven soleklart

- Filmen er i og for seg morsom, men at de bryter loven er helt soleklart; både åndsverkloven og markedsføringsloven. Det er hysterisk festlig at TV 2 og andre gjør morsomme parodier, men dette er en konkurrent som kapitaliserer markedsmessig på vår investering. Det synes vi er uklokt, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB Nor til Kampanje.

Se parodien i videoen over artikkelen

Det var i forbindelse med stipendutdelingsshowet Tæl i Olavshallen i Trondheim tirsdag kveld at Sparebank 1SMN presenterte sin versjon med Marvin Wiseth og Mona Grudt i hovedrollene.

LES MER: - Æ har funne et småbruk te oss...på Stjørdal

Onsdag ettermiddag fikk SpareBank 1 SMN klar beskjed om å «ta filmen av lufta, ellers så forfølger vi saken juridisk».

- Mest grisete

Midteide reagerer spesielt på slutten hvor det står: «Vi sender ikke pengene til Hollywood – men deler dem ut lokalt».

- Det er kanskje det mest grisete. Disse pengene har George Clooney selv sagt går til arbeid i Nord- og Sør-Sudan. Når Sparebank 1 sier de bruker penger i lokale miljøer, kan vi minne om at vi i fjor brukte 230 millioner kroner på gode formål, sier han.

- Dette var utelukkende godt ment, men vår konkurrent så det ikke på samme måte. Jeg har vel aldri følt meg som et brudd på åndsverksloven før, sier konserndirektør Marvin Wiseth i SpareBank 1 SMN som ble gift med den tidligere Miss Universe i filmen.

Kliss lik Clooney

- Jeg visste ikke at jeg var så lik Clooney at det var snakk om plagiat. Trøndelag og Aker Brygge har ikke lik sans for humor, det er bra sikkert, sier den tidligere ordføreren i Trondheim til adressa.no.

I løpet av den kortvarige tiden videoen lå på nett fikk den over 90 000 visninger ifølge Wiseth. Han forteller om positive tilbakemeldinger på mail, sms, folk på gata og gode kolleger.

- Jeg hadde en hyggelig dag på jobben, så jeg angrer ikke på dette i det hele tatt, sier han.

- Vanvittig respons

SpareBank 1 SMN valgte å fjerne filmen fra både YouTube og bankens egen blogg.

- Hvlke vurderinger gjorde dere i forkant av parodien?

- Utgangspunktet var at vi ønsket å gjøre noe sprell rundt Tæl-utdelingen, og vi har hatt Marvin og Mona som konferansierer åtte-ni ganger, og det har alltid vært noe artige innslag. De har danset, sunget og spilt instrumenter, og en kollega mente vi burde gjøre en lokal vri på den gode reklamefilmen til Dnb Nor. Vi synes filmen ble bra, og responsen har vært vanvittig - både i salen og på nett, sier kommunikasjonsdirektør Hans Tronstad i Sparebank 1 SMN til adressa.no.

- Responsen var ikke like positiv hos konkurrenten?

- De delte ikke vår eller kundenes begeistring for filmen, noe vi fikk vite gjennom media. Da vi fikk kontakt med Dnb Nor kom de med utilsørte trusler om at de ville følge saken juridisk dersom videoen ikke ble fjernet umiddelbart. Vi har viktigere ting å gjøre enn å holde på med søksmål, så vi valgte å fjerne den, forklarer Tronstad.

- Fjernet med en gang

- Midteide mener dere har brutt loven soleklart. Hva sier du til det?

- Vi har ikke tatt stilling til om vi har brutt loven eller ikke. Det enkleste var bare å fjerne videoen, og vi går ut fra at Dnb Nor nå er tilfreds med det, sier han.

- Hva synes du om at de ikke tok humoren i parodien?

- Jeg er litt overrasket at de ikke så humoren i det. Parodi på en veldig god reklame må jo gi dem mer oppmerksomhet, men de delte ikke vårt syn i det, sier Tronstad.

I originalfilmen til Dnb Nor våkner en kvinne opp på et hotellrom etter en fuktig kveld. Det viser seg at hun har blitt gift i løpet av kvelden, men ikke med hvem som helst: Inn kommer George Clooney. Han har til og med funnet et sted for dem å bo, i Lillestrøm.

Her kan du se den originale reklame-videoen.

Se parodien Mona Grudt og Marvin Wiseth var med på under TÆL-showet i Olavshallen i 2011.

 
 
 
På forsiden nå