Lakserømming etter «Berit»

Over 700 000 laks kan være på rømmen etter at to oppdrettsanlegg fikk ødelagt nøtene sine.

Saken oppdateres.

- Vi er bekymret for at mange laks er på rømmen og at de kan gjøre skade på villaksen, sier fiskeforvalter Anton Rikstad ved Nord-Trøndelag fylkeskommune.

Han var paradoksalt nok i et møte med oppdrettsnæringen i Trøndelag i dag hvor han ble forsikret at anleggene er så gode at uværet «Berit» ikke hadde ført til noen konsekvenser.

- Jeg sa på møtet at jeg syntes det var rart at det ikke var noen meldinger om rømming, og da jeg kom på kontoret mitt etter møtet så fikk jeg beskjed fra Fiskeridirektoratet. Det var jo litt tragikomisk, sier Rikstad.

700 000 fisk i nøtene

Otto Gregussen, regiondirektør i Fiskedirektoratet region Trøndelag ønsker ikke å spekulere i hva som er årsaken til rømmingen. Han opplyser at de har eksperter på vei til anleggene for å inspisere skadene og konsekvensene.

- Det var 350 000 laks i den ene merden, og 345 000 i den andre. Vi vet ikke hvor mye laks som har rømt ennå, sier han.

Rømmingene ble meldt klokka 10.00 og 11.30.

- En hver rømming, stor eller liten er en uønsket hendelse. Rømming er alvorlig uansett. Vi vet at det er lange rifter i begge nøtene, men vi vet ikke om de er vidåpne slik at fisken kan rømme ut, sier Gregussen.

Den ene nota tilhører Marine Harvest i Osen, mens det andre tilfellet ble registrert hos Salmar i Roan.

- Jeg antar rømmingen har en sammenheng med «Berit», men det blir opp til rømmingskommisjonen å finne ut av, sier Rikstad.

- Tyder ikke på stor rømming

Oppdrettsjef i Salmar, Bjørn Larsen, forteller at de har satt ut garn rundt merden da rifta ble oppdaget i morges. De har så langt ikke fått fisk i garnene.

- Det kan tyde på at det i hvert fall ikke har vært noen stor rømming. Hadde det vært snakk om en rømming av betydning, ville vi allerede fått mye laks. Vi lar garnene stå i natt, og så får vi se i morgen tidlig, sier Larsen.

Rifta ble oppdaget på en rutinesjekk tirsdag morgen.

- Vi hadde en fjernstyrt u-båt som sjekket nota, og det var denne som oppdaget flenga. Den sto imidlertid som en rett strek, og var ikke åpen, sier Larsen.

Vil ha sterilisering

Fiseforvalter Rikstad fikk selv naustet blåst på Trondheimsfjorden, og fiskeforvalteren skjønte at anleggene måtte sjekkes etter at uværet hadde vært på besøk.

- Dette er bekymringsfullt, dette kommer jo oppå andre rømminger vi har hatt i distriktet. Jeg har sagt mange ganger at vi må få en sterilisering av oppdrettslaksen slik at han ikke gjør noe skade når han rømmer. Jeg håper dette får fortgang i debatten, sier Rikstad.

Fylkesmannen i Nord- og Sør-Trøndelag har åpnet for fritt fiske etter oppdrettslaks i Roan, Osen, Flatanger og Vikna.

For fire dager siden ble det kjent at Salmar fikk fire millioner i bot etter en rekordstor rømming i februar.

LES MER: Salmar får fire millioner i bot

LES OGSÅ: Politiet har konkludert i Salmar-rømningen

LES OGSÅ: Fiskeridirektoratet anmelder Salmar

LES OGSÅ: 175 000 laks rømte fra anlegg på Hitra

 
På forsiden nå