- Det finnes mange tragiske historier

Psykolog ser spilleavhengighetens bakside hver dag.

Saken oppdateres.

Gjennom tilbud om rene penger og bonuser å spille for, konkurrerer spillselskapene seg imellom for å kapre meg og deg som kunder.

De aller fleste har et ukomplisert forhold til spill, enten på nett eller andre steder, men for noen går det riktig galt. Den mest kjente historien her hjemme er Bjarte Baasland, som gamblet bort 70 millioner lånte kroner.

- Aggressiv rekrutteringspraksis

Slike alvorlige tilfeller finnes det ikke mange av, men psykolog Ingjerd Meen Lorvik ved Borgestadklinikken har jevnlig personer som er inne til behandling for spilleavhengighet. Etter at spillmaskinene ble fjernet fra kiosker og butikker, har spill på nett blitt den mest vanlige formen. Koblingen mellom fristende lokketilbud og enkle systemer for spill, bidrar til at pengene fort kan gå unna.

- Vi kan selvfølgelig ikke legge skyld for spilleaktiviteten på selskapene, det er til syvende og sist hver enkelt spillers ansvar, sier Meen Lorvik.

TIPS OSS! Har du innspill? Kontakt: yngve.bergli@adresseavisen.no

Hun er likevel tydelig på at spillselskapenes aggressive rekrutteringspraksis spiller en stor rolle. I tillegg har de metoder for å «holde kunden varm».

LES OGSÅ: Sats 17 000 - får 43 000

- Vi kan bekymre oss over deres aggressive rekrutteringsstrategi både for å nyrekruttere og å beholde spillere. De reklamerer med fristende tilbud og har en aggressiv pågang for å få spillere tilbake til spillene, dersom de har tatt en pause eller prøver å slutte. Dette gjør de både gjennom e-poster, sms og direkte telefonkontakt. For spilleavhengige er dette meget vanskelig. Mange har en umulig økonomisk situasjon og blir fristet av reklamen i et forsøk på «å reise kjerringa» på neste spill, fortsetter hun.

- Det dreier seg om rekrutteringsbonuser, velkommen tilbake-bonuser og chatteforum. Jeg må innrømme at jeg ikke kjenner til alle sider ved dette. Nettselskapene utvikler dette svært aktivt, det er selve forretningsideen deres som stadig er i utvikling. Som kliniker lærer jeg stadig nye ting om dette fra pasientene mine. Det er nesten med vantro jeg har sett inn i hvordan dette utøves fra nettselskapene, sier Meen Lorvik.

Tragiske konsekvenser

Konsekvensene når det først går galt, er store. I kjølvannet av spilleavhengighet oppstår det mange tragiske skjebner. Og dette rammer flere enn den personen som har et spilleproblem.

- Fra klinisk praksis kjenner vi til mange tragiske konsekvenser for spilleavhengige og deres familier. De kommer til slutt i en situasjon hvor de spiller panisk og ofte satser store beløp på håpløse spillobjekter med høy odds for om mulig å vinne stort. Vi pleier å si at «den desperate vinner aldri». Skulle de imidlertid vinne, er det for den spilleavhengige aldri nok. Han vil vinne mer, og han vil vinne tilbake alt han har tapt. Dette går aldri bra og den spilleavhengige kommer opp i et forferdelig økonomisk uføre. Dette medfører selvfølgelig problemer for hele familien. I tillegg til spillerens psykiske og økonomiske problemer følger samlivsbrudd, økonomisk kriminalitet og selvmordstanker i spillingens kjølvann i de mest ekstreme tilfellene, sier Meen Lorvik.

Ett av nettselskapene, Nordicbet, hevder å være opptatt av å passe på at ikke enkeltpersoner gambler over evne.

- Alle som er ansatt hos oss er pålagt å gå igjennom et grundig kurs, der de blant annet læres opp til å se etter avvikende spillemønster. Først og fremst er det opp til spilleren selv å passe på hvor mye de spiller for, men hvis vi ser at de spiller for mye mer enn vanlig, tar vi kontakt med dem, sier Kim Rud Petersen i Nordicbet.

Gode behandlingstilbud

Både Nordicbet og Kjell Hanssen i Unibet bekrefter at de har rutiner også når noen har sluttet å spille, for å få dem igang igjen.

- En spiller som ikke lenger er aktiv hos oss kan vi forsøke å få tilbake med bonustilbud dersom han/hun har huket av for at vi kan sende bonustilbud under sine personlige innstillinger, sier Hanssen.

- Kunden vil motta et reaktiveringstilbud etter en stund. Hvis vi ikke har hørt noe etter 90 dager så tar vi ikke kontakt - i hvert fall ikke på over et år. Dersom kunden har reservert seg mot å motta e-post, vil vi ikke sende til disse uansett, sier Rud Petersen.

Hvis det likevel har gått for langt, finnes det en rekke behandlingstilbud for spilleavhengighet.

- Det finnes behandlingstilbud til spilleavhengige i mange poliklinikker innen rusfeltet og innen psykisk helsevern. Det finnes pr. dags dato ingen døgnbehandling for denne problematikken. Vi har ikke tall på hvor mange som blir «friske», men det er god prognose for spilleavhengige, sier Ingjerd Meen Lorvik ved Borgestadklinikken.

 
 
På forsiden nå