Hvem hadde skylda?

Husker du kaoset i Steinberget i mars? Forsikringsselskapene kaller hendelsen utrolig, og etterarbeidet krevende.

Saken oppdateres.

Det ble skrevet skademeldingsskjema så blekket sprutet etter massekollisjonen i Steinberget 19. mars. I alt tolv biler var innblandet i en eller flere kollisjoner på det ekstremt glatte føret.

SE VIDEO AV KOLLISJON NUMMER TOLV I VINDUET OVER

- Jeg slapp unna med å skrive bare en skademelding og forsikringsoppgjøret har gått helt smertefritt. Jeg hadde superforsikring på bilen så jeg er fornøyd tross alt, forteller fører av bil nummer tolv, Synnøve Bruland.

Men ofte blir slike kjedekollisjoner svært komplisert for forsikringsselskapene.

Synd på de uskyldige

- Grunnregelen er at du må betale for bakskadene på den bilen du kjører inn i. Om noen så kjører inn i deg igjen vil denne førerens ansvarsforsikring dekke skadene bak på bilen din. Har du ikke kasko må du selv betale for skadene din bil får i fronten, forklarer fagsjef i If Kurt Undereidet.

Om det oppstår usikkerhet rundt hvem som kjørte inn i hvem gjelder det å ha gode vitner og god dokumentasjon.

- De det er synd på i slike saker er jo de som faktisk har klart å stoppe, eller som har stått i ro, men som ikke klarer å bevise det. Slike oppgjør blir ikke alltid rettferdig. Vi anbefaler alle å ta masse bilder samt å filme ulykkesstedet når de opplever slikt, sier Undereidet.

Slikt skjer bare på film

- Sånne episoder tror man jo egentlig bare kan skje på film, men når føreforholdene er så ekstreme som i dette tilfelle så kan det altså ende opp sånn, sier informasjonsrådgiver i Gjensidige Forsikring, Pål Rune Eklo.

Han vil gi følgende råd til de som måtte havne i en liknende situasjon.

- Som man ser tydelig på videoen, er det viktig å komme seg ut av bilen og i trygghet så fort som mulig, i tilfelle det skulle komme flere biler. Deretter må man skrive skademelding med motparten, eller flere motparter. Det er også vitkig å melde skaden til forsikringsselskapet ditt med en gang, sier Eklo.

Kolossalt mye arbeid

- Dette så jo helt utrolig ut og det er kolossalt mye arbeid å nøste opp i alt for de ulike forsikringsselskapene, sier pressetalsmann Roald Stigum Olsen i forsikringsselskapet Tryg.

Han håper de innvolverte hadde kaskoforsikring.

- Det så ut til å være ekstremt glatt føre. Dekktype og bremseteknikk var nok neppe så avgjørende her. En del av de uheldige bilførerne må nok likevel ta skylden selv for at det gikk galt, og da er det viktig med kaskoforsikring. Det vil jeg anbefale alle å ha, avslutter Olsen.

Se video av den siste kollisjonen i Steinberget.

 
 
 
 
 
 
§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå