Den britiske banken Standard Chartered er den siste i rekken av store britiske banker som beskyldes for lyssky aktivitet. Fra før av har Barclays og HSBC blitt tatt i henholdsvis rentemanipulasjon og hvitvasking av penger. Norge har eierinteresser og stemmerett i alle tre banker gjennom Statens pensjonsfond utland.

– Vi har en generell regel om å ikke kommentere på enkeltinvesteringer vi er inne i, forteller pressekontakt for Statens pensjonsfond utland, Bunny Nooryani til Aftenposten.

Hun viser til at fondet skal holde en pressekonferanse mot slutten av uken, og at man da muligens vil besvare spørsmål knyttet til disse investeringene.

Norge taper på bankinvesteringene

Standard Chartered beskyldes i disse dager av USA for å ha skjult transaksjoner med Iran. Dette påvirker også aksjekursen, og dermed også verdien av Statens pensjonsfond utland.

Aksjekursen har falt med nærmere 20 prosent etter avsløringene om forrteningsvirksomhet med det iranske regimet.

Transaksjonsbeløpet som banken og Iran har handlet med er på 1,5 billioner kroner, og banken står nå i fare for å miste lisensen til å drive bankvirksomhet i New York.

Det ville vært et hardt slag for finansgiganten, som i praksis ville blitt utestengt fra det amerikanske bankmarkedet.

Banken HSBC beskyldes både for hvitvasking av penger fra mexicanske narkosmuglere og transaksjoner med Iran, mens Barclays har innrømmet å ha manipulert den viktige LIBOR-renten. Statens pensjonsfond utland eier over to prosent også av disse bankene. Også verdien av disse bankene har blitt kraftig svekket.

Etikkrådet vil ikke selge seg ut

Ola Mestad er leder for etikkrådet til Statens pensjonsfond utland. Han er klar over situasjonen, men tror ikke den kritikkverdige oppførselen til bankene vil bety at fondet trekker seg som eiere.

– Når vi ser på straffesaker vurderer vi ikke hva selskapene har gjort, men heller hvordan de vil opptre i framtiden. Det mest sannsynlige er nok at disse bankene vil love at dette ikke vil skje igjen, og det må vi nesten tro dem på, sier Mestad.

Leder for etikkrådet forteller at de vil overvåke situasjonen fremover, men at å råde Oljefondet til å selge seg ut av bankene per i dag ikke virker sannsynlig.