Merethe inntar NHO-borgen

For få år siden ville det ha vært en sensasjon hvis en profilert Ap-politiker fikk seg toppjobb i NHO (Næringslivets Hovedorganisasjon). Når tidligere fylkesordfører Merethe Storødegård fra 1. januar skal bestyre NHO i Trøndelag, føles det nesten som om dette er helt normalt.

Saken oppdateres.

Nærmest i flokk og følge har sosialdemokrater med toppverv i partiet tatt veien over i det som i generasjoner ble oppfattet som selve erkefienden, eller i beste fall «vår ærede motpart». Siri Bjerke og Stein Lier-Hansen er blant de som har tatt veien fra Ap-regjeringer til NHO-organ. Enda lengre skritt har Pål Chaffey tatt. Den tidligere utenrikspolitikeren i SV gikk rett inn i direktørstilling i NHO da han var ferdig på Stortinget, og er i dag daglig leder for en av NHOs landsforeninger, Abelia som er landsforeningen for IT-næringen. Samtidig har han flyttet seg ett hakk til høyre på den politiske skala, fra SV til Ap.

Storødegård overtar da også - symptomatisk nok - stillingen som regiondirektør for NHO for Trøndelagsfylkene, etter en partikollega, Otto Gregussen som var fiskerminister i Stoltenbergs regjering. Ikke nok med det. Styreleder for NHO i Trøndelag, konserndirektør Bjørnar Skjevik i Aker Kværner har ved flere anledninger uttalt at sosialdemokratiet er den politiske bevegelsen som ligger hans hjerte nærmest. Det er derfor ikke langt unna at også NHO snart kan innbefattes i begrepet «arbeiderbevegelsen». I hvert fall er det ingen raritet lenger at aktive Ap-politikere inntar arbeidsgivernes høykvarter.

Merethe Storødegård (42) har derfor få, om noen, politiske skrupler når hun fra årsskiftet blir NHOs ansikt i Trøndelag. Kamp mot fagbevegelse og arbeidsfolk om lønn og arbeidsforhold overlater hun til ekspertene i Oslo. Hennes hovedoppgave blir ifølge henne selv å drive med næringsutvikling og bidra til økt verdiskapning i begge Trøndelagsfylkene. Slik sett blir det ikke store forandringen fra det å være fylkesordfører. En viktig forskjell blir det selvsagt at nå får hun ansvaret for hele Trøndelag, og ikke bare for nordfylket.

Bra med sterke organisasjoner

- Jeg mener det er viktig for hele samfunnet at vi har sterke og profesjonelle organisasjoner både for arbeidstakerne og arbeidsgiverne. At NHO går over de gamle politiske skillelinjene for å finne ledere, synes jeg er en riktig utvikling. Jeg har ingen politiske problemer med å ta på meg en jobb som denne, understreker Merethe Storødegård. I julen har hun dyrket familielivet hjemme i Stjørdal før det bryter løs i ny jobb fra 2. januar. Da blir det å pendle til Trondheim etter i seks år å ha kjørt den motsatte veien til Steinkjer.Hun legger ikke helt politikken på hylla selv om hun blir NHO-direktør. Hun var i høst Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Stjørdal, men måtte gi tapt da de andre partiene fant hverandre slik at Johan Arnt Elverum fra Sp kunne fortsette som ordfører. Under normale omstendigheter ville Storødegård ha blitt gruppeleder for Ap i kommunestyret, men det vervet har hun sagt fra seg.

- Jeg finner det ikke riktig å ha et såpass fremtredende politisk verv samtidig med at jeg har stillingen som NHO-direktør, men jeg fortsetter som menig medlem av kommunestyret, påpeker hun.

Hun var også lenge på tale som kommende Stortingskandidat fra Arbeiderpartiet i Nord-Trøndelag ved valget i 2005, etter at det var klart at hun ikke ville stille opp på nytt som fylkesordførerkandidat. Også en mulig stortingsplass sier hun nei til, og er glad for at Verdalsordfører Gerd Janne Kristoffersen har sagt ja til å stille.

- Betyr dette at du sier farvel til politikken i denne omgang?

- Utenom plassen i kommunestyret så betyr det det. Jeg har sittet i kommunestyret siden jeg var 18 år, og har to perioder bak meg i fylkestinget, de seks siste årene som fylkesordfører. Nå får jeg konsentrere meg om den jobben jeg har påtatt meg.

Kjemper for gassen

De riktige store forandringene blir det likevel ikke for Merethe Storødegård som i alle år har vært et politisk menneske, og er arvelig belastet politisk med en far (Roger Gudmundseth) som satt på Stortinget i flere perioder for Ap i Nord-Trøndelag. Som fylkespolitiker i Nord-Trøndelag har hun i en årrekke vært opptatt av næringsutvikling. Ikke minst olje og gass har vært blant hennes favorittfelt. Det blir det neppe mindre av som NHO-direktør selv om rollene blir noe forskjellig. Hun har i flere måneder allerede vært leder for Gassforum Trøndelag som NHOs representant.Arbeid for å realisere gasskraftverket på Skogn med et gassrør inn Trondheimsfjorden blir en minst like viktig oppgave som før, skal vi tro henne rett. Selv om hun har hatt mange tilbakeslag i denne saken, har hun ikke tenkt å gi opp å få satt Trøndelag på gasskartet.Den nye NHO-direktøren for Trøndelag tenner et lys for gassprosjektet på Skogn. 

Den nye NHO-direktøren for Trøndelag tenner et lys for gassprosjektet på Skogn. 

Merethe Storødegård ser ingen problemer med å ta veien fra verv som viktig Ap-politiker til å bli NHOs talsperson i Trøndelag 

Merethe Storødegård ser ingen problemer med å ta veien fra verv som viktig Ap-politiker til å bli NHOs talsperson i Trøndelag 

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå