Lokker med bistand og velstand

Tjen deg rik på nød og lidelse i Afrika. Det er forretningsideen til Green Planet International (GPI) i Trondheim.

Saken oppdateres.Lotteritilsynet gransker nå om selskapet driver ulovlig pyramidespill.«Penger vokser virkelig på trær!» Dette slagordet sammen med mantraet «Making money by doing good» skal få folk til å satse penger på selskapet.

Målet er å gjøre verden til et bedre, grønnere og sunnere sted gjennom å dyrke én milliard trær i Afrika og donere supergjødsel til fattige bønder - og samtidig gjøre investorene rike, skal man tro egenreklamen. Ifølge Green Planets beregninger kan nemlig selskapet gjøre deg til millionær i løpet av 60 dager hvis du satser 2000 kroner.

For godt til å være sant? Det spørsmålet stiller også Lotteritilsynet, som forrige uke startet granskning av selskapet. Resultatet kan bli politianmeldelse for ulovlig pyramidespill.

Tilsynets granskning vil avdekke et selskap som har satt seg svært store mål. Trondheimsselskapet skal bli verdens største hjelpeorganisasjon, utrydde fattigdom, redusere sultproblemet, forbedre miljøet - og samtidig gjøre medlemmene «økonomisk uavhengige». Alt takket være den angivelige supergjødselen «PowerPlant» (også kjent som «PlantPower») og treplantingen i Afrika.

«Vi ønsker å gjøre vår planet til et grønnere og sunnere sted å leve. Gjennom vårt unike forretningskonsept vil vi forbedre miljøet, redusere sultproblemer, underernæring og mangel på utdannelse i u-land og derved bidra sterkt til å utrydde fattigdom, samtidig som vi skaper gode økonomiske vekstmuligheter hos våre medlemmer, investorer og samarbeidspartnere», heter det i selskapets rekrutteringsmateriell.

Men for myndighetene er den pyramidelignende selskapsformen vel så interessant. Innskuddet på 2000 kroner gir nye medlemmer mulighet til å verve nye deltagere under seg - som igjen fører penger oppover i systemet.

Savnet dokumentasjon

Adresseavisen har snakket med flere titalls personer i GPI-systemet den siste tiden. Ingen av disse vil nå bli forbundet med selskapet, som trolig har hatt flere tusen medlemmer på det meste.

Under løfte om anonymitet forteller imidlertid en tidligere mellomleder at han aldri fikk noen dokumentasjon på GPI angivelige humanitære virksomhet.

- Jeg følte nok at det gradvis ble litt mye fokus på mulig inntjening og mindre på den idealistiske delen, sier han.

- Idealistiske motiver

Mannen, som ikke lenger har en lederstilling, hevder han ble med utelukkende av idealistiske motiver.

- Men jeg la det aktive engasjementet på is da jeg ikke så noen dokumentasjon på det som skulle foregå i Afrika. Konkrete rapporter om treplantingen er en av de tingene jeg har etterlyst. Det har også vært en del avtaler det har vært problemer med, der nye runder hele tiden har ført til at medlemmene er blitt utålmodige, forteller han.

Han legger til at et bankkort for gevinstutbetaling til GPI-ververne også har latt vente på seg.

GPI markedsføres som et verdensomspennende selskap, selv om mye tyder på at det drives fra Trondheim. Også de fleste deltagerne skal være norske, forteller flere kilder uavhengig av hverandre.

På enkelte nettsider er selskapet oppført med «registrert kontor» i Den dominikanske republikk.

Nylig skal selskapet også ha fått en Panama-registrert del. I interne infobrev omtales datterselskapene Greenplanet Forestry Invest og Greenplanet Forestry Management Inc., uten at det gis detaljer om deres plass i selskapsstrukturen. 
        
            (Foto: GLEN MUSK)

  Foto: GLEN MUSK

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå