På veien mot himmelen

Seks DAB-radioer ble solgt i 2003. I 2004 var tallet 600. Først nå tar det skikkelig av.

Saken oppdateres.

Bilradiospesialisten selger mange DAB-radioer akkurat nå. Norkring og NRK bygde ut det digitale nettet slik at det fra nyttår rakk ut til 70 prosent av Norges befolkning. Dermed tar også apparatsalget av.

- DAB står nok fortsatt bare for omlag 10 prosent av det totale bilradiosalget vårt. Men det er sterkt økende, både på grunn av bedre dekning i Trøndelag, men også på grunn av stadig synkende priser på mottakerne, sier Hans Jørgen Sæter, daglig leder ved Bilradiospesialisten.

Han selger tyske Blaupunkt, som har falt i pris fra 7000 kroner til dagens 4000. Fortsatt for dyrt for de fleste, men med økt volum vil også prisene synke ytterligere.

- I tillegg kommer det et apparat som heter Revo, som kjører DAB-signaler inn på ditt eksisterende anlegg, sier Sæter.

Det vil trolig være langt mer attraktivt for alle med nyere biler som ikke uten videre kan eller vil bytte ut en fabrikkmontert radio. Dette adapteret er også mobilt, slik at du kan ta med deg din digitale radio inn i huset. Problemet i første omgang er prisen. Nesten 3000 kroner vil skremme vekk en del kjøpere.

Halve salget i Norge

Hi-Fi Klubben hadde ifølge bransjens egne tall over halvparten av DAB-radiosalget i Norge inntil julehandelen i fjor. De ser en klar tendens til at folk velger digitalt fremfor «vanlige» FM-radioer.

- En grunn til at FM-radioer fortsatt holder seg så godt skyldes nok den populære Tivoli-modellen. Det kan det kanskje bli en endring på når også Tivoli lanserer sin DAB-versjon, sier Harald Haaland, country manager i Hi-Fi Klubben.

Daglig leder ved Hi-Fi Klubben i Trondheim, Geir Negård sier at det er en klar tendens til at folk velger digital radio.

- Vi har hatt fokus på DAB i snart to år. NRK sier de kutter ekstrakanalene fra 2006 og går helt over på DAB i 2014. Det får også betydning for enkelte kunders valg. Dette er tross alt fremtiden, sier Negård.

Kunne solgt mer

Ifølge Haaland kunne Hi-Fi Klubben solgt flere DAB-radioer.

- I januar solgte vi 500, i februar 200 og i mars 400 enheter. Trolig kunne vi solgt 30-40 prosent flere om bare produsentene hadde levert oss dem. Men stor etterspørsel ute i Europa gjør at de ikke har kapasitet til mer, sier han.

Elkjøp øker også

- Fra januar 2004 til januar i år økte vi salget med flere hundre prosent, sier Christian Brekke, kommunikasjonskonsulent i Elkjøp.

Han vil ikke gå inn på antall salg, men sier det er snakk om tusenvis av solgte DAB-enheter i 2005.

- Vår eier, Dixons fra England, melder at det for første gang selges flere DAB-radioer enn FM-radioer enkelte måneder. Dette gjelder England, som har et meget godt utbygd digitalt nett. Men jeg er sikker på at det samme kommer til å skje i Norge. Vi har store forventninger til DAB-salget, sier Brekke.

 
På forsiden nå