GPI har røtter i australsk pyramidesvindel

Green Planet International (GPI) ble startet med medlemsbasen til pyramideselskapet GreenStar, som rundt årtusenskiftet svindlet deltagere for opp imot 85 millioner kroner.

Saken oppdateres.

GreenStar er en av de mest omtalte svindelhistoriene i Australia de siste fem årene, og i en ny brosjyre utgitt av australske myndigheter blir selskapet brukt som skole-eksempel på hvordan ulovlige pyramidespill er bygget opp.

Skandaleselskap

En føderal rett i Australia kom i 2003 fram til at hele ledelsen i Greenstar Co-operative Ltd og Greenstar Management Pty Ltd var ansvarlige for den helt klart illegale pyramiden. Dette i tillegg til at de hadde avgitt falske forklaringer i forbindelse med etterforskningen.

Retten uttalte året etter at det ville være meningsløst å beordre selskapet til å utbetale pengene de hadde lurt fra medlemmene. Den uoversiktlige GreenStar-gruppen av selskaper var da forlengst ute av stand til å betale sine løpende utgifter, en av tre direktører var antatt død - mens de to andre direktørene var slått konkurs.

Nærmere 20 millioner australske dollar, rundt 85 millioner kroner, var ifølge australske medier i omløp i Greenstar da pyramiden raste. Mellom 14 500 og 18 000 personer i flere land tapte alle sine innskudd, hvorav mange skal ha investert alle sparepengene sine i luftslottet.

Trondheim neste

Adressea har dokumentasjon på at trondheimsbaserte Green Planet International overtok store deler av medlemsmassen til GreenStar da GPI ble startet i 2002 - samme år som førstnevnte selskap smuldret opp.

«GPI er en vidunderlig mulighet for deg til å maksimere fordelene fra din tidligere innsats og engasjement i GreenStar-forretningen - du fortjener å få full uttelling!», heter det i den engelske bruksanvisningen som GreenStar-spekulantene brukte for å få alle «deres» medlemmer overført til Green Planet-systemet.

Men selskapene har en langt sterkere kobling enn felles medlemmer. Også den mest sentrale bakmannen i Green Planet var direkte involvert i GreenStar-skandalen. I et «memorandum» om gründerne av Green Planet International heter det: «Helge kom til GreenStar i oktober 2000, og under hans oppsyn så ble det raskt mer enn 2000 medlemmer i den nordiske delen av det internasjonale samfunnet!».

Mannen det vises til er Helge Normann (57) i Trondheim, som i dag er toppsjef i det pyramidelignende systemet. Etter det Adresseavisen erfarer er ytterligere en betrodd Green Planet-ansatt i Midt-Norge blant dem som deltok aktivt i GreenStar-pyramiden.

Mange nåværende GPI-medlemmer går så langt som å si at selskapet «het GreenStar tidligere».

Markoppdrett i Norge

Den australske konkurranse- og forbrukerkommisjonen (ACCC) iverksatte etterforskning av GreenStar i 2001, og avdekket etter hvert et opplegg som er til forveksling likt dagens Green Planet - som nå granskes av Lotteritilsynet i Norge. Et betalingskort med mange bruksområder som aldri virket, salg av miljøvennlig «supergjødsel» uten dokumentert effekt og sju «inntektsstrømmer» med påstått enorm inntjening for medlemmene er blant tingene som går igjen i begge konseptene.

Den fantastiske GreenStar-gjødselen skulle produseres ved at meitemark spiste kjøkkenavfall og utskilte det verdifulle stoffet - på et anlegg veldig langt fra Australia.

- Ingen så noen gang noe til disse markene. De var i Norge eller et eller annet slikt sted og vi undret oss alle over hvorfor de var i Norge, sa en bitter GreenStar-investor fra Melbourne til den australske avisa The Age for to år siden.

På forsiden nå